img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\54634.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>İstanbul’daki Karayolları arazisini 800 milyon dolara Zorlu Grubu’nun alması, davalar yüzünden geri çekilse de İETT arazisi için Sama Dubai’nin KDV dahil 1.1 milyar dolar teklif vermesi, Maliye Bakanlığı’nı Hazine arazileri için de benzer yöntemle satma konusunda hazırlık yapmaya itti. Maliye Bakanlığı rantı yüksek Hazine arazilerini, açık arttırma usulü ile satmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığının Başbakanlığa gönderdiği Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik Taslağıyla, kamu taşınmazlarının satışı, kiralanması ve trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ile ön izin verilmesi ve ecrimisil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenleniyor. Resmi Gazete’de yayınlanmasını izleyen ayın başında yürürlüğe girecek Yönetmelik Taslağıyla, Hazine arazilerinin İhale Kanununda yapılan değişikliğe paralel açık arttırma yolu ile satılmasına olanak sağlanıyor.
750 bin YTL sınır
2007 bütçesinde 750 bin YTL olarak öngörülen sınırın üzerindeki ihalelerde, kapalı zarf usulü ile tekliflerini ileten en yüksek 3 teklif sahibi, açık artırmaya alınacak ve Hazine taşınmazı pazarlık sonunda en yüksek teklifte bulunan kişi ya da kuruluşa satılacak. Hazine’ye ait taşınmazların satışından, daha yüksek bir gelir elde edilebilecek.
Tek başlıkta topluyor
Yönetmelik Taslağı ile konuya ilişkin farklı yönetmelik ve tebliğlerde yer alan düzenlemeler de tek başlık altında toplanıyor. Ayrıca sözleşmeler ve şartnameler standart hale getiriliyor.
Kat karşılığı inşaat
Yönetmelik taslağında yer alan diğer bazı düzenlemeler de şöyle sıralanıyor: "Hazine taşınmazı üzerinde inşa ettirilecek yapı veya yapıların Hazineye bırakılacak kısmının ya da bağımsız bölümlerinin bedeline karşılık, Hazine taşınmazından belirli bir arsa payı verilerek kat karşılığı inşaat yaptırılabilecek. Farklı ilçe sınırları içinde bulunan taşınmazlarla ilgili işlemler, taşınmazların yüzölçümünün miktar olarak daha fazla bulunduğu yer defterdarlık veya mal müdürlüğünce gerçekleştirilecek. Toplu satış yapılabilecek. İmar planı veya fiili durum nedeniyle birlikte ihale edilmesinde Hazine yararı bulunan taşınmazlar için tek ihale yapılabilecek. İmar durumu için birleştirme şartı gereken taşınmazların tek elde toplanmasına da imkan sağlanacak."
Vatandaş ile kamu arasında binlerce davaya konu olan ecrimisil itilaflarına da ara çözüm öngörülüyor. Hazine taşınmazlarını işgal eden kişilerden istenen ve ecrimisil olarak adlandırılan tazminat tutarına itiraz sürecinde, yargıya intikalden önce durum komisyon tarafından değerlendirilecek. Düzeltme taleplerini inceleyip karara bağlayacak komisyonun kuruluşu ve çalışma esasları, Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek.
Kiralar ÜFE’ye göre artırılacak
Hazine arazileri için bir yıldan uzun süreli kira, irtifak hakkı, kullanma izni sözleşmelerinde, bedelin nasıl artırılacağına da standart getirildi. Sözleşmeler itibariyle farklılık gösteren yıllık artış oranı, yeni düzenlemeye göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nca yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenecek. Her yıl bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınırın yüzde 10’nunu aşmayan sözleşmeler, kamu idareleriyle yapılacak sözleşmeler ile tarıma elverişli arazilerin muhtaç çiftçilere kiraya verilmesi ve büfe kantin, çay ocağı gibi yerlerin geçici iş ve hizmetler için kullanılacak taşınmazların kiraya verilmesi sırasında düzenlenecek sözleşmeler ile taksitli satış sözleşmelerinin notere tasdik zorunlu olmayacak
|