Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yenikapı Eserleri için Müze Yapılacak

Marmaray projesi kapsamında sürdürülen arkeolojik kazılarda batık sayısı 30'a çıkınca, istasyon içinde sergilenmesi düşünülen eserler için çok katlı bir müze yapılmasına karar verildi. Şimdi müze için yer aranıyor.

Milliyet Gazetesi/Ömer ERBİL



stanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek olan Marmaray projesi kapsamında Yenikapı'da sürdürülen arkeolojik kazılarda bulunan batık sayısı 30 oldu. Daha önce istasyon içinde sergilenmesi düşünülen eserler için çok katlı müze yapılmasına karar verildi.

Kazının sorumluluğunu üstlenen İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Dr. İsmail Karamut, "30 batığı istasyon içindeki bir müzede sergileme imkânı yok. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Projesi kapsamında kazı alanının içinde müze inşası için yer arıyor. Buluntular, oluşturulacak bu müze içinde sergilenecek" dedi.

M.Ö 6000'e kadar gidildi
İstanbul'un denizcilik tarihi açısından çok önemli bulguların elde edildiği arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 30 batıktan Prof. Dr. Cemal Pulak tarafından bulunan 2'si konservasyon ve restarosyan çalışmaları için Bodrum'a gönderiliyor. Restore edilen batıklar daha sonra sergilenmek üzere tekrar İstanbul'a getirilecek. Geri kalan 28 batığın konservasyonları ise İstanbul Üniversitesi tarafından yapılacak.

Kazı alanı içinde yine İstanbul tarihine ışık tutacak buluntular elde edildi. İstanbul'un ilk surları olduğu tahmin edilen sur duvarı, 4. yüzyıla tarihlenen potern, 5. yüzyıla tarihlenen Thedosios sahil suru gibi önemli yapılar bulundu.

Kazı Başkanı İsmail Karamut şöyle konuştu: "Kazı ekibinden Prof. Dr. Doğan Perincek M.Ö. 553 yılında İstanbul'da bir tsunami olduğunu belirledi. Batıkların geneli 11. yüzyıldaki fırtınada batıyor. Ancak terk edilenler ve önceki yüzyıllarda kendiliğinden batanlar da var. Buradaki kazılar neticesinde M.Ö. 6000 yılına kadar gidildi. İlk tarımcı toplulukların burada yaşadığı belgelendi. Bizans dönemi gemiciliğini, gemi yapım tekniklerini öğrendik. Gemi yapım tekniklerinde usta çırak ilişkisinden tasarım mühendisliği noktasına geçiş yapıldığını gördük."

Sonuçları dünyaya anlatacağız
Kentin çağdaşlaşmasına katkıda bulunurken, kültür varlıklarına saygı gösterilebileceğini dünyaya gösterdiklerini kaydeden Karamut, şöyle dedi:

"Çağdaş bir mühendislik projesini, kültür projesine çevirdik. Her aşamasında arkeoloji bilimine saygılı olduk. 1992 yılında imzalanan Malta Sözleşmesi'ndeki arkeolojik mirasın korunmasına yönelik Avrupa Sözleşmesi'nin maddelerine sadık kaldık. 5- 6 Mayıs'ta müzemizde sempozyum düzenleyerek kazı sonuçlarını tüm dünyaya anlatacağız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/yenikapi-eserleri-icin-muze-yapilacak_58902.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!