b>Anakent Belediyesi'nin, 30 milyon YTL'ye mâl olan Kavşakkaya Barajı'nın kentin susuzluğuna çare olamayacağı belirtiliyor. Barajdaki suyun zaten Kurtboğazı Barajı'na akacağına işaret edilirken, önceliğin Gerede Sistemi'ne verilmeyerek hata yapıldığı vurgulandı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Başkanı Fehmi Toptaş, "Ankara'ya su yatırımı yaptık demek için baraj inşa edildi" dedi.
Anakent Belediyesi'ne bağlı ASKİ'nin 2005 yılında ihale ettiği Kavşakkaya Barajı, Çubuk'a yapıldı. Yıllık 52 milyon metreküp su elde edilmesi beklenen ancak dolmadığı için henüz açılışı dahi yapılamayan barajın maliyeti, 30 milyon YTL olarak açıklanmıştı. Barajdaki suyun önce 22 kilometre uzaklıktaki Kurtboğazı Barajı'na ulaştırılması, oradan da başkentlilerin hizmetine sunulması tasarlanıyor. Ancak, yeteri kadar su seviyesine ulaşmadığı için henüz baraj devreye alınmadı.
'Kaynak değil, depo'
İMO Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş, Kavşakkaya Barajı'nın Ankara için yeni bir su kaynağı olmaktan ziyade mevcut kaynağın deposu olma işlevi üstleneceğini söylerken, "Sırf Ankara'ya su yatırımı yaptık demek için bu baraj inşa edildi" diye konuştu. Önceliğin Gerede Sistemi'ne ve bu kapsamdaki Işıklı Barajı'na verilmesiyle doğru bir adım atılabilecekken, çarenin Kavşakkaya Barajı'nda ve Kızılırmak'tan su getirmekte bulunduğunu anlatan Toptaş, "Öncelik sırası şaşırtıldı" saptamasını yaptı.
Ankara'nın su ihtiyacı için 13 yıldır yönetimde olan Melih Gökçek 'in gerekli planlamayı yapmadığını, bugünkü sorunun temelinde de bu noktanın yattığını dile getiren Toptaş, "Başkent, öncelikli ihtiyaç sırasına, planlamaya göre yönetilmiyor. Sonucu da bu oluyor. Yatırımlar halk yararına değil, para harcamak için yapılıyor" dedi. Fehmi Toptaş, Kızılırmak'tan getirilecek suyun başkentlinin şimdi musluktan içtiği suyun niteliğinde olmayacağına da dikkat çekti.
Toptaş, "Musluktan su içme dönemi bitecek. Ankaralılar, Kızılırmak suyundan içme değil kullanma amaçlı yararlanabilecek. Suyun niteliği, elektrikli ev aletlerinde bozulmaları da beraberinde getirecek. Yani Ankaralının su sıkıntısı bitmeyecek" dedi. Ankara halkının, 5 - 10 yıl daha susuzluk sorununu yaşayacağını savunan Toptaş, başkentin su yatırımlarına ayrılması gereken kaynaklarının alt ve üstgeçitlere yatırıldığını söyledi.
'Proje DSİ'nin'
Anakent Belediyesi Basın - Yayın Müdürü Avni Kavlak ise plansız hareket edip, keyfe keder baraj yapmadıklarını savundu. "Kavşakkaya Barajı'nın bulunduğu bölgenin yıllardır ölçümleri yapılıyor. Proje Devlet Su İşleri'nin (DSİ). DSİ bize buraya baraj yapılabilir dedikten sonra biz bu yatırımı yaptık" diyen Kavlak, baraj tamamlanalı 6 ay olduğunu söyledi. Kavlak, bu süre içinde barajın su tutmayışının nedeninin yağış yetersizliği olduğunu savunurken, "Susuzluk başta Orta Anadolu olmak üzere tüm ülkenin sorunu sadece Ankara'nın değil" dedi.
|