Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yasa Var Uygulama Yok

Türkiye’de evlerde, işyerlerinde, fabrikalarda, okullarda üretilen atığın yüzde 15’i geri kazanılabilir nitelikte. Her yıl ülke genelinde üretilen 30 milyon ton atığın 4 milyon tonu geri kazanılabilecek durumda olmasına karşın çöpe gidiyor. Çünkü 2005 yılında yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yaygın bir şekilde

Cumhuriyet Gazetesi
Yasa Var Uygulama Yok

br />
Avcılar’da geri dönüşüm uygulaması

Avcılar Belediyesi, ilçe sınırlarında üretilen kâğıt-karton, cam, plastik ve metal ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı olarak toplanması ve geri kazanılması amacıyla “Geri Dönüşüm Projesi” uygulamasını başlattı. Avcılar’daki tüm okullara ve işyerlerine geri dönüşüm kutuları koydurtan Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak projeye tüm Avcılar halkının katılımını istedi. Nüfusu 350 bin civarında olan Avcılar için hayati önem taşıyan proje, öncelikle Ambarlı Mahallesi, Denizköşkler Mahallesi, Merkez Mahallesi ve Cihangir Mahallesi’nde yaklaşık 2 bin 500 konutluk bir pilot bölgede uygulanmaya başlanacak. İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Çevre Kulübü’nden seçilen 20 kişilik eğitmen grubu, evleri teker teker dolaşarak hane halkına özellikle kaynağında ayırmayı yapacak olan ev halkına birebir uygulama hakkında bilgi verecekler. Eğitim sırasında verilen bilgileri içeren el broşürleri ve mavi poşetler de dağıtılacak.

İstanbul’da neden uygulanamıyor?

İstanbul, 32 ilçesi ve yoğun nüfusu nedeniyle oldukça zor bir kent. Çöp toplama işinden ilçe belediyeler sorumlu, ancak büyükşehir belediyesinin de koordinasyon görevi var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çöp toplama işini yan kuruluşu olan İSTAÇ’a yaptırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ÇEVKO ve İSTAÇ, yönetmelik çıktıktan sonra ilçe belediyeler ile toplantılar yaptı. İSTAÇ’ın önerisiyle İstanbul 10 bölgeye ayrıldı. İlgili bölgelerin ilçe belediyeleriyle ortak bir çalışma yapıldı. Ancak ilçe belediyeler ortak çalışmaya pek yanaşmadı.

İSTAÇ yerine başka firmalara bu işi kendileri ihale etmek istedi. İSTAÇ’ın yaklaşımları çok fazla kabul görmeyince İstanbul’da fazla yol alınamadı. İzmir’de ise örnek bir uygulamaya imza atıldı. İlçe belediyeler toplama sorumluluklarını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de daha önce ambalaj atıklarının ayrı olarak toplanması için bir firma ile anlaşmıştı. Yönetmelik çıktıktan sonra ÇEVKO sürece dahil oldu ve yaygın bir uygulama sağlandı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yasa-var-uygulama-yok_62132.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!