882 yılında yapımına başlanan, bugüne kadar 3 Osmanlı padişahı, 58 Cumhuriyet hükümeti eskiten İnebolu Limanı'nın açılışı bugün yapılıyor. 125 yıldan bu yana her yıl adeta 'birkaç taş eklenerek' çalışmaları süren limanla ilgili konuşan İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, limanın bitirilmesinin turizm başta olmak üzere birçok yönden fayda sağlayacağını, kenti ayağa kaldıracağını belirtti. Güleç, limanının açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yapacağını söyledi. Erdoğan açılışı seçim mitingi için gideceği Kastamonu'dan sinevizyon aracılığıyla yapacak.
Otel projesi var
Liman sayesinde kente 10 ile 20 bin tonluk gemilerin yanaşabileceğini belirten Güleç, bunun Küre'den çıkarılan bakırın ihracatını kolaylaşacağını belirtti. Limanın bitirilmesiyle Karadeniz Feribotu'nun bir durağının İnebolu olacağını dile getiren Güleç, "Dolayısıyla turizmde gelişme bekliyoruz. Şu anda 600 olan yatak kapasitesini artıracağız" dedi.
Güleç ayrıca, liman projesiyle birlikte TOKİ ile birlikte Karadeniz'de yapılacak otellerin bir tanesine talip olduklarını açıkladı.
Kentte doğalgaz arama çalışmalarının başladığını da söyleyen Güleç, "Sondajcılar kentte kalamıyordu. Liman buranın ikmal kapısı oldu. Çok uzaklardan getirilen sondaj aletlerinin bekletilme yeri haline geldi. Bu çalışmalara hız verecek" diye konuştu.
10 bin lirayla işe başlandı.
İnebolu Limanı projesi 1882'de dönemin Kastamonu Valisi Sırrı Paşa'nın Sultan II. Abdülhamid'e başvurarak 'İnebolu'ya bir liman yapılmasını' talep etmesiyle başladı. Liman inşaatının başlamasından kısa bir süre sonra görevden ayrılan Sırrı Paşa, yerine atanan Abdurrahman Paşa'ya "En büyük ricam ikmaline inayetinizdir" diyerek limanın bitirilmesini istedi.
Sultan II. Abdülhamid'den sonra, tahta sırasıyla Sultan Mehmed Reşat ve Sultan Mehmet Vahideddin geçti. Ardından cumhuriyet kuruldu ve günümüze kadar 58 hükümet görev yaptı. 10 bin lira ile yapımına başlanan limanın bitirilmesi için son olarak 4 milyon YTL ödenek gönderildi ve inşaat tamamlandı.
|