Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapılar Depreme Karşı Ne kadar Güvenli?

Türkiye Hazır Beton Birliğinin düzenlediği BETON 2008 Uluslararası Hazır Beton Kongresi paralelinde “Yapılarınız Depreme Karşı Ne Kadar Güvenli” Semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Eren ve Doç. Dr. Mustafa Karagüler katıldı.

yapi.com.tr
3 Yapılar Depreme Karşı Ne kadar Güvenli?

Türkiye Hazır Beton Birliğinin düzenlediği BETON 2008 Uluslararası Hazır Beton Kongresi paralelinde “Yapılarınız Depreme Karşı Ne Kadar Güvenli” Semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Eren ve Doç. Dr. Mustafa Karagüler katıldı.

Prof. Dr. İlhan Eren konuşmasında yapılarda deprem güvenliğini incelenme yöntemlerini, proje ve yapım aşamasında inşaat mühendisleri ve müteahhitlerin güvenlik için özellikle dikkat etmeleri gereken konuları anlattı. Prof. Dr. İlhan Eren, bir binanın deprem güvenliğinin incelenmesinde beton kalitesinin, betonarme, statik ve mimari projesinin, donatı çeliklerinin konum, miktar ve çaplarının uygunluğunun kontrol edildiğini belirtti.

Bir yapının bulunduğu yerdeki zeminin etüdünün yapılanmasının inşaat mühendisliğinin olmazsa olmaz şartı olduğunu söyleyen Eren beton kalitesinin önemine değindi ve “Depremden sonra betonarme yapılardan korkmaya başladık. Bu sandviç haline gelen yapılar betonarmenin kusuru değil mühendis olarak bizlerin kusuru, müteahhit olarak bizlerin kusuru. 1 Mayıs 2003 Bingöl depremi bize şunları gösterdi. Donatı detaylarında yapılan hatalar, zemin etüdü yapılmadan bina yapılması, taşıyıcı sistemin seçilmesi ve projelendirmesinde yetersizlik ve en önemlisi de beton kalitesindeki yetersizlik. Hazır betonun Türkiye’de üretilmesi ve bunun sonucunda THBB’nin kurulması gerçekten Türkiye’nin çok büyük bir şansıdır.” dedi.

Seminerin bir diğer konuşmacısı Doç. Dr. Mustafa Karagüler’de yapıda malzeme güvenliğinde kullanılan yapı malzemelerinin belgeli olmasının öneminden bahsetti. Karagüler, ‘Yapı malzemesinin güvenliği yeni yapılan yapılarda özellikle dikkat edilmelidir. Yapı malzemelerinde güvenlik için aldığımız referans noktaları malzemelere yönelik standartlardır. Beton için bu standart TS EN 206’dır. Üretilen ve kullanılan betonların denetimi yapıların güvenliğinin teyidi ve takibi açısından çok önemli.  Bu kapsamda Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından 1994 yılında Kalite Güvence Sistemi kurulmuştur. Denetimin kalıcı olması için hem ürünün kendisinin hem de üretim sisteminin de denetlenmesi gerekir.  Kalite Güvence Sistemi hem ürünü hem de sistemi denetleyen bir denetim sistemi olarak bu açıdan öne çıkıyor. Özellikle yeni yapılarda betonun belgeli olup olmasına (KGS vb.) ve şantiyede de ürün denetimi yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.” dedi.

BETON 2008 Kongre & Fuarı
Türkiye Hazır Beton Birliği ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu’nun düzenlediği ‘Beton 2008 Uluslararası Hazır Beton Kongresi ve Uluslararası Beton-Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı 19 Haziran 2008 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi Yeni Fuar Kompleksi’nde düzenlenen törenle açıldı. Hem yurt dışından hem de yurt içinden hazır beton, inşaat ve agrega sektör mensuplarını buluşturan Kongre 21 Hazirana Fuar 22 Haziran 2008 tarihine kadar  devam edecek.


http://www.yapi.com.tr/haberler/yapilar-depreme-karsi-ne-kadar-guvenli_62244.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Yapı sektöründe hizmet veren biri olarak, yapı denetim sisteminin çalışmadığı aşikar. bir de şantiye şefliği işi çıkardılar, hepsinin ipi müteahhidin elinde. ayrıca küçük ya da büyük şantiye olsun şantiyelerde çalışan kalıpçı demirci tuğlacı ve tesisatçıların hiç bir yasal düzenlemeleri yok. ne iş bitirme isteniyor ne şirketleşme. çalışan kişilerin sigortaları malumunuz. böyle bir düzen içerisinde kaliteli malzeme, kötü işçilikle mahvoluyor ve milli servet her geçen gün kaybediliyor. Bu dediklerimi Bayındırlık Bakanlığı ve bağlı birimleri göremiyor. Belediyeler tüzük olarak İçişleri Bakanlığına bağlı olması sebebiyle işlerine geldikleri gibi davranıyorlar. Biz de kalkmışız, iyi beton iyi demir.. betona katarsan suyu, demiri bağlamassan ne işe yarar bu malzeme? YANITLA
  • Türkiye'de küçük işletmeler diyebileceğimiz yapsat uygulamaları, kendime yapıyorum diye sağlam, sağlıklı olsun diye bilgisiz belgesiz kalfaların eline emanet edilen yapılar.. yanlış uygulamaların sayısını ve nedenlerini yazsak bitiremeyiz. Yıllarca oturduğumuz konutlarımızı sağlıksız üretebiliyoruz. Bence bilgi herşeydir. Şantiyeye giren her kim olursa olsun bilgili ve belgeli olmalı, bir vicdan hesabı olmalı. Ucuz maaşla çalıştıracam diye mikser şöförünü önemsemezsen, o da talimat noktasında basar betona suyu. Halbuki bilgisi olsa, mikseri de orda bırakır, işi de bırakır. Ben de ona teşekkür ederim. Herşeyi doğru dürüst yapsak inanıyorum ki tasarruf diye bilinçsizce yapılan konutlardan daha çok kazanır insanlar. Hem de insanların canı ucuza gitmez. Türkiye'm hadi kendine gel ve işlerimizi doğru yapalım! YANITLA
  • Beton santralından çıkan betonun,inşaatta katlara çıkartılması ve serilmesi sırasında işi süratlendirmek,kolaylaştırmak için mikserlere slampta betonun duramıyacağı hale getirinceye kadar su basıyorlar. Bu işlem pompaların daha kolay çalişması içinde yapılıyor. Betonun akışkanlığının sağlanması sadece su ilavesiyle sağlanıyor. Şantiyelerde bilgi yeterli değil ve mesuliyet yok. Betonarme mezarların içinde yaşıyan insancıkları bu bilinçsiz teknılojinin elinden allah kurtarsın. Şantiyelerde beton tatbikatının hataları hususunda sayfalarca yazı yazılabilir. YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!