b>YAPI MİMARLIK, KÜLTÜR VE SANAT Dergisi 256/Mart sayısında yine Türkiye ve dünya mimarlığına ilişkin zengin bir içerik sunuyor.
YAPI'nın bu sayısında
Birleşik Arap Emirlikleri karasuları içinde, Umman Denizi'nde gerçekleştirilmesi düşünülen Sualtı Oteli tanıtılıyor. Mimari tasarımı Selim Velioğlu, Hakan Tong ve Yüksel Demir'e ait olan otel, türünün ilk örneklerinden olacak. Sualtı Oteli, denizin içindeki odalarıyla konuklarına dünyanın en zengin sualtı dünyasının bizzat içinde yaşama olanağını sunacak.
Doğan HASOL; "Savaş, Türkiye, İnşaat Sektörü.." başlıklı yazısında her geçen gün biraz daha yakınlaşan Irak savaşını, savaşın Türkiye ekonomisine ve dolayısıyla inşaat sektörüne yapacağı etkileri irdeliyor.
Geçen ay yitirdiğimiz, Türkiye'de modern mimarlığın ve çeşitli toplumsal projelerin önderlerinden, Melih Birsel, Nilsun Kesikbaş'ın röportajı, Şevki Vanlı ve Enis Kortan'ın yazılarıyla anılıyor.
Nilüfer Ergin; 2002'nin son günlerinde yaşama veda eden ünlü İtalyan Helkeltıraş Gio Pomodoro'nun sanatını "Güneşin, Yaşamın, Formların Militan Heykeltıraşı Gio Pomodoro" başlıklı yazısında anlatıyor.
Ayrıca;
Mete Tapan; "Mimarlık ve Etik Üzerine Bazı Düşünceler" de "mimarlıkta etik sorunu toplumun kültürel ortamından bağımsız irdelenemez" diyor.
İki yazıda "Sürdürülebilir Mimarlık" ele alınıyor:
Ahmet Koçhan; "Sürdürülebilir Toplu Konut Tasarımı" başlıklı yazısında sürdürülebilir yerleşmelerin oluşum sürecini ve önkoşulları dünyadan seçilmiş ilginç örneklerle sunuyor.
Fatih Canan ise "Sürdürülebilir Bir Mimarlığa Doğru" başlıklı yazısında Ecoparc Projesi ve Neuchâtel Federal İstatistik Bürosu Binası'nı tanıtıyor.
Kemal Kutgün Eyüpgiller; Türk sanatı ile Hollanda sanatı arasındaki etkileşimi "Hollanda Çaykubbeleri ve Türk Köşkleri: Kültürlerarası Etkileşim" başlıklı yazısında ilgi çekici örneklerle ele alıyor.
İmre Özbek Eren; Bir yöntem olarak "analoji"nin restorasyon projelerinde kullanımını "Valide Sultan Ayakapı Hamamı" örneğinde sunuyor.
Müjde Altın; "Enerji Üretiminde Fotovoltaik Hücreler" başlıklı yazısında son 20 yıldır binalarda kullanılan, binaları enerji tüketen yapılardan enerji üreten yapılara dönüştüren fotovoltaiklerin Roma Çocuk Müzesi'nde kullanılışını anlatıyor.
Derya Nüket Özer; İkinci Sanayi kuşağının önde gelen mobilya tasarım firmalarından Edra Koleksiyonu'nun bazı koleksiyonlarını "Gerçekleşen Düşler ve Öngörüler" başlıklı yazısında tanıtıyor.
Mimari tasarımı Szyszkowitz-Kowalski Mimarlık Bürosu'na ait olan "Graz Teknik Üniversitesi Araştırma Merkezi" projesi de YAPI'nın Mart sayısında yer alıyor.
YAPI'nın güncel sayfalarında;
Türkiye ve dünya mimarlığındaki son gelişmeler, duyurular, sanat haberleri, yeni üretilen yapı malzemeleri ve yeni çıkan kitaplara yer veriliyor.
|