irçok binada yangın merdiveni işlevinin dışında kullanılıyor.
Apartmanlardaki yangın merdivenlerinin acı gerçeği. Yangın sırasında veya herhangi bir tehlike anında insanları tahliye etmek amacıyla yapılan yangın merdivenleri, ya depo olarak kullanılıyor ya da hırsızlık endişesi nedeniyle kilitli tutuluyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, insanların hayatını kurtarmak amacıyla yapılan yangın merdivenlerinin binalarda bulunmasının çağdaş mimarinin bir gereği olduğunu belirtti. Kurutuz, birçok binada yangın merdiveninin işlevi dışında kullanıldığını belirlediklerini ifade ederek, “Yangın merdivenleri, yapım amaçları dışında kiler veya depo olarak kullanılıyor” dedi. Hırsızlık endişesiyle merdivenlerin katlara açılan kapılarının kilitli tutulduğunu da anlatan Kurutuz, bu nedenle yangın sırasında insanların kısa sürede tahliye edilemediğini kaydetti.
Kurutuz, yangın merdivenlerinin yalnızca tahliye için değil, itfaiye ekiplerince yangına müdahale amacıyla da kullanıldığına dikkati çekti.
DUMANDAN BOĞULARAK ÖLÜYORLAR
Yangın anındaki duman yoğunluğu nedeniyle iç merdivenlerin tahliyede kullanılmasının güvenli olmadığını vurgulayan Kurutuz, “Dikkat edilirse, yangınlarda hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmı yanarak değil, dumandan boğularak ölüyor. Bu da bize iç merdivenlerin tahliye anlamında güvenli olmadığını gösteriyor” diye konuştu.
Kurutuz, itfaiye araçlarının üzerinde bulunan merdivenlerin ise 17 katlı bir binaya müdahale edebilecek yüksekliğe çıkabildiğini belirtti. İtfaiye yangın merdiveninin tam yükseklikte kullanılabilmesi için aracın binaya yaklaşma açısının da önemli olduğunu ifade eden Kurutuz, binaların yanlarına ve önlerine duvar yapılmaması gerektiğini söyledi.
|