önetmeliklere uyup apartmanlara yangın merdiveni yapılıyor ama merdivenlerin çoğunu kullanırken ‘hayatta kalma dersi’ almak gerek.
Yaşanan acı tecrübelere rağmen, İstanbul’daki birçok bina ‘yangın merdiveni’ konusunda sınıfta kaldı. Yangınlara karşı ilk akla gelen önlem olan yangın merdivenlerini merak ettik ve yaptığımız küçük gezide, geleneksel "eski tas eski hamam" görüntüsüyle karşılaştık.
Bakırköy, Aksaray ve Beyoğlu’nda birçok binanın yangın merdiveni, "yasak savmak" için yapılmış. Görüntüde varlar ama işlevleri yok. Beş, altı katlı binaların birçoğunda merdiven, yere iki üç metre kala bitiveriyor. Panik içinde bu yükseklikten atlayan yangınzedenin, yaralanması da kaçınılmaz görünüyor.
Ek merdiven var ama...
Bazı merdivenlerde ise, itfaiyecilerin kullandığı kayma borusuna benzeyen bir demir yere doğru uzanıyor ancak mesleği itfaiyeci olmayan sıradan vatandaşların bu demirden nasıl kayacağına akıl sır erdirmek mümkün değil. Birçoğunda ise, merdiven yine iki, üç metre yükseklikte bitiyor ama buradan ana merdivene kancayla tutturulan bir ek merdiven bulunuyor. Yangın anında, ek merdiveni kancasından çıkaracak kadar "serinkanlı", kancayı merdivene takacak kadar da "güçlü" birinin çıkması ise şansa kalmış.
Anahtar bulunamıyor
İstanbul’da kurallara uygun yangın merdiveninin çok az olduğunu belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Seydi Rıza Güney’in yangın merdivenleriyle ilgili gözlemleri şunlar:
• Fazla eşyanın konulduğu yer olarak kullanılıyor.
• Klimalar ya da diğer malzemeler, yangın merdivenlerinin emniyet boşluğuna konuyor.
• Yangın merdivenlerinin kapısı kilitleniyor ve anahtar genellikle bulunamıyor.
• Yangın merdivenlerinin çıkış kapısı yine binanın girişine açılıyor. Yangından kaçan kişi, yine yangının içine giriyor.
|