Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yalıtımda Kavuz Devrimi

Eyüboğlu Çamlıca İlköğretim Okulu öğrencileri Elif Erbil ve Zeynep Aybikem Sağlam, 'Mantolamada Kavuz Devrimi' adını verdikleri projeleri ile MEB Benim Eserim IV. Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması'nda birinci oldu. Yapılan araştırmaya göre tüm ülkede yalıtımda kavuz kullanılırsa 7.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak.

yapi.com.tr
Yalıtımda Kavuz Devrimi

br />
Proje hakkında ne dediler?

"Bu projeyle amacımız; atıl durumda bulunan tarımsal atıkların geri dönüşümünü sağlayarak ülke ekonomisine, enerji tasarrufuna ve çevre temizliğine katkıda bulunabileceğimizi göstermektir. Bu anlamda tarımsal atıkların ısı yalıtımı alanında da kullanılabileceğine dikkat çekmek istedik. Bunun için Trakya Bölgesinde ekimi yapılan çeltik tarım ürünü olan pirincin kabuğunu (kavuz) kullandık. Kavuzun, günümüzde bina dış cephe ısı yalıtımında MANTOLAMA adı altında kullanılan STRAFOR’a alternatif bir ürün olabileceğini savunduk.

Anadolu’nun pek çok köyünde çamur ve saman karıştırılarak evlerin dışında sıva olarak kullanıldığı, bu malzemenin evleri yazın serin, kışın sıcak tuttuğu bilinmektedir. Bu fikirden yola çıkarak saman yerine kavuz, çamur yerine yine bir atık malzeme olan yumuşatılmış gazete ½ oranında karıştırılarak kompozit bir yalıtım malzemesi oluşturulmuş ve preslenmiştir.

Bunun için tahtadan yapılmış dört özdeş maket ev sırasıyla şu maddelerle kaplanmıştır: Su bazlı boya, boya +kavuz karışımı, strafor ve kavuz-gazete kompozit maddesi. 

Evler içeriden ampullerle 5 dak. ısıtılmış, 3 dak. soğumaları beklenmiş ve sıcaklık sensörleriyle yapılan ölçümlerde kavuz-gazete kompozit maddesinin ısıyı uzun bir süre muhafaza ettiği, ısı yalıtımında en iyi sonucu verdiği gözlenmiştir.

Strafor bir petrol ürünü olup yangınlarda çok kolay alev alabilmektedir. Halbuki kavuzun yapısında bulunan kitin kolay tutuşamamaktadır.

Projemizin süreci:

1-25 Ekim 2008 tarihleri arasında kaynak araştırması yapıldı. 1-20 Kasım 2008 tarihleri arasında beyaz çimento içinde farklı oranlarda eklenmiş kavuz kompozitleri elde edildi. 20 Kasım-20 Aralık 2008 tarihleri arasında su bazlı boya içerisine farklı oranlarda kavuz ve kavuz tozu eklenerek örnekler elde edildi. 26 Aralık 2008’de kavuz-gazete kompozit madde oluşturuldu.

05- 09 Ocak 2009 tarihleri arasında beş özdeş karton kutu kavuz, kavuz tozu, strafor, kavuz-gazete ve boya ile kaplanarak sıcaklık sensörleri kullanıldı, ölçüm yapıldı ve datalar alındı. Yapılan ölçüm sonuçlarına göre kavuz-gazete kompozit maddesinin ısı yalıtımında en iyi sonucu verdiği gözlendi. Kavuz çok diri bir yapıda olup kolay şekillendirilemediğinden içerisine atık madde olan hamur halindeki gazete 1’e 2 oranında eklendi, ağaç tutkalı ilavesiyle kompozit madde oluşturuldu. Böylelikle geri dönüşümü en bol atık madde olan gazete kağıtlarından da yararlanılmış oldu. Çimento ile yapılan çalışmalarda elde edilen ürünlerin ağır ve yoğun olduğu, beklenen ölçüde ısı yalıtımlı olamadığı gözlemlendi, dış cephe kaplamalarında yalıtım malzemelerinin hafif olması gerektiğinden çimento-kavuz karışımları bu projede tercih edilmedi. Hazırlanan kompozit maddenin binaların dış cephesinde mantolamada kullanılan strafora göre ısı yalıtımında daha iyi sonuç verdiği ölçümlerle anlaşılarak, strafora alternatif olarak tavsiye edilebileceği düşünüldü. Ancak gazete yerine daha hafif maddelerin tercihi yönünde araştırmalar devam ediyor".

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yalitimda-kavuz-devrimi_69683.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!