br/>
Enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak Türkiye, tükettiği yaklaşık 30 milyar metreküp gazın neredeyse tamamını, yaklaşık 30 milyon ton petrolün ise yüzde 92’sini ithal ediyor.
Ülkemizde enerji tüketiminin yüzde 34’ü ise konutlarda kullanılıyor ve bir binada harcanan enerjinin yüzde 80’i ısınma amaçlı olarak tüketiliyor.
Mevcut binaların birçoğunda ısı yalıtımı olmaması nedeniyle kaybedilen enerjinin maliyeti ise ortalama olarak 7.5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam sadece Türkiye’nin ham petrol ve doğalgaz ithalatı için ödediği bedel… Oysa tüketiciler açısından bakıldığında ödenen bedel 30 milyar dolara kadar çıkıyor. Çünkü rafineri, dağıtım, akaryakıt şirketi kârı, vergi ve fonlar eklendiğinde nihai tüketiciye yansıyan fatura ham petrolün ve doğalgazın tam 4 katı…
Doğalgaza yapılan zamların ardından bir de İran’ın Türkiye’ye gaz akışını kesmesi ülkemizi sert bir kışın beklediğini gösteriyor. Tüketicilerin kışı nasıl geçirecekleri konusunda kara kara düşünmeye başladıkları bu dönemde, XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, petrol fiyatlarındaki artışla birlikte yalıtımsızlık nedeniyle kaybedilen ısıtma ve soğutma enerjisinin toplam maliyetinin ortalama olarak 7.5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Ham petrol ve doğalgaz fiyatı üzerinden yapılan bu hesaplanmanın ise tüketicilerin ödediği faturaları yansıtmadığını belirten Topçu, yakıt kullanan vatandaş için bu rakamın yaklaşık 4 katına çıktığını vurguladı. Topçu, ısıtma amacıyla harcanan bu enerjisinin yarısı, yalıtımsızlık nedeniyle boşa gittiği için 15 milyar doları havaya savurduğumuzu belirtti.
Bundan 10 yıl önce varil fiyatı 10 dolar olan petrol, bugün 100 dolar/varil değerine ulaştı. 10 yılda 10 katına çıkan enerji fiyatlarına karşılık acil olarak tasarruf önlemleri alınması gerektiğinin altını çizen Topçu, standartlara ve şartnamelere uygun şekilde XPS levhalar ile yapılan ısı yalıtımı uygulamalarıyla, yapılarda ortalama yüzde 50 ısı tasarrufu sağlanabildiğini, böylece yakıt ve elektrik faturalarının da yarı yarıya azaldığını ifade etti.
Tüm bu gerçeklere rağmen; 2004 yılı rakamlarına göre, ülkemizdeki mevcut 8 milyon binanın çok büyük bir bölümünde ısı yalıtımı bulunmuyor. Oysa her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı uygulanması halinde 300 milyon dolar enerji tasarrufundan söz etmek mümkün. Üstelik ısı yalıtımı sanıldığı gibi pahalı bir uygulama da değil. Bir binada ısı yalıtımı uygulamasının getirdiği maliyetin payı, binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3–5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde amorti edilebiliyor.
Isı yalıtımı ve mantolama uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler www.xpsturkiye.org internet adresinden ve (0216) 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne ulaşabilirler.
|