br/>
Türk işadamlarının yeni pazarlara açılması için Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Afrika Zirvesi'ne katılan çeşitli Afrika ülkelerinden devlet adamları ve iş adamlarından oluşan 100 kişilik bir grup VİKO’nun İstanbul Samandıra’da bulunan ve 60 bin metrekarelik kapalı alana yayılmış, resmi açılışı henüz yapılmayan modern, endüstriyel tesislerini ziyaret etti.
Aydınlığı parmak uçlarına taşıyan VİKO Elektrik ve Elektronik Endüstrisi Sanayi ve Ticaret AŞ, yeni endüstriyel tesislerinde Tuskon’un düzenlediği Afrika Zirvesine katılan siyasi ve iş adamlarından oluşan içlerinde Namibya Ticaret Bakanı Beenhard Essao, Togo Ticaret Bakanı İshola Sanni, Angola Sanayi Bakan Yardımcısı Antanio Sapato, Angola Ticaret Bakan Yardımcısı Manuel Neto ve Afrika Birliği Komiseri Elizabeth Tanker gibi isimlerinde olduğu yaklaşık 100 kişilik bir heyeti ağırladı. Lütfi Kırdar'da yapılan 2. Afrika Zirvesi'nde 500 milyon dolarlık ticaret anlaşmasının yapılması ve ticaret hacminin 25 milyar dolara çıkarılması hedefleniyordu. Bu sene Etiyopya, Kongo, Angola, Kenya, Senegal, Sudan, Yemen, Nijerya, Mısır, Güney Afrika ve Moritanya’dan zirveye katılan Afrikalı işadamları, ülkelerinde hastane kurulmasından yol yapımına, beyaz eşyadan mobilya sanayiine kadar birçok alanda işbirliğine gitmek istedi. Viko da zirve sırasında işadamları ile yaptığı ikili görüşmeler sonucunda, Tuskon’a katılan devlet ve iş adamlarını Samandıra’daki yeni tesislerini gezdirdi ve ardından akşam yemeğinde yeni işbirlikleri hakkında görüştü.
Akşam yemeğinin ardından Viko İcra Kurulu Başkanı Cahit Durmaz, yaptığı konuşmada Tuskon’un yola çıkış öyküsünden bahsetti; “1990'lı yılların başında, ülke sorunlarına duyarlı, sosyal sorumluluk bilinci yüksek işadamlarının, birlikte hareket etmek üzere çeşitli illerde dernekleşmesiyle başladı. Bu dernekler Türk ekonomisinin bel kemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanısıra büyük ve büyüyen şirketlerin, ülkemizin değişken yapılı ve dinamik ekonomisinde kendini geliştirebilmesini ve dış pazarlara açılabilmesini sağlamak üzere kuruldu. Ekonomi politikalarına açılım oluşturmanın yanısıra ülkemizdeki iş ortamının uluslararası ve modern standartlara ulaşmasını misyon edinen bu dernekler, bilgi ve tecrübelerini hem İstanbul'daki hem de Anadolu'daki pek çok girişimci ve işletmeyle paylaştı. Avrupa Birliği'ne uyum sürecinin de etkisiyle gelişen sivil toplum anlayışı, bu dernekleri, onları daha güçlü temsil edebilecek üst yapılanmalarda bir araya gelme ihtiyacını doğurdu. Bu gelişme dernekleri federasyonlaşma sürecine götürdü. Böylece Türkiye'nin coğrafi dağılımı doğrultusunda Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bir araya gelen işadamları bütünleşerek federasyonlar oluşturdu. Global dünyadaki gelişmeleri takip ederek, üyelerinin küresel bir oyuncu olmasını hedef gösteren bu federasyonlar da bir araraya gelerek, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nu kurdu” diyerek konuşmasını bitirdi.
Yıllık 72.000.000 adet anahtar-priz üretim kapasitesiyle grup priz serileri, aksesuvarlar, sigorta kutuları ve elektrik-elektronik sayaçlar üreten VİKO, yüksek kalite ve adetteki üretimiyle sektördeki pazar liderliğini sürdürüyor. 2002 yılından beri ihracatını her geçen yıl artıran VİKO, geçtiğimiz yıl itibariye üretiminin yaklaşık %45’ini başta Rusya olmak üzere, aralarında AB ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerin de bulunduğu 47 ülkeye ihraç etmektedir. Bu ülkeler arasında başta gelen ülkeler Almanya, Avusturya, Fransa, Finlandiya, Hollanda, İsviçre, Macaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Malta, Polonya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Moldovya, Romanya, Ukrayna, Slovenya, Slovakya olarak sıralanıyor. VİKO sadece bir yılda yurt içinde 40 milyon $, yurtdışında ise 35 milyon $ olmak üzere toplam 75 milyon $’lik satış yapıyor.
VİKO’nun yakın dönemdeki ihracat hedefi, toplam satışta ihracat payının %50 ye, orta ve uzun vadede ise %65’e ulaşmasıdır. Yeni endüstriyel tesisine taşınan VİKO, AR-GE ve diğer yatırımlarıyla istikrarlı bir şekilde; yıllık ortalama %30 büyüme kaydediyor. Hızlı büyümesini sağlam temmeleri ile güçlendiren ve bu büyümeyi yatırımları ile pekiştirmeyi başaran VİKO, 2006 yılı itibari ile; AR-GE yatırımları ve tasarım departmanı için 3milyon USD, makine-demirbaş yatırımları ve otomasyon projeleri için 11milyon USD, inşaat yatırımları için ise 15 milyon USD bir bütçe ayırdı.
|