4 Ocak 2007 tarihinde, aralarında Türkiye adına Mimarlar Odası’nın da yer aldığı 102 üyesi bulunan Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tüm üyelerine gönderdiği bir mektupta, UIA Genel Kurulu’nda kabul edilen bir dizi belgeye dayanarak “mimar unvanı verilebilmesi için bir üniversite veya eşdeğer bir eğitim kurumunda en az 5 yıl tam zamanlı eğitimin alınması gerektiğini” hatırlattı.
Buna göre, “5 yıldan daha az sürelik herhangi bir diploma programı, gerekli seviyede bir eğitim içeriği ve kalitesi sağlamaması nedeniyle, uluslararası düzeyde kabul görmeyecek”. UIA, tam olarak nitelendirilebilecek bir mimarlık eğitiminde gerekli bilgi ve kapasitelerin dengeli olarak kazanılması için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerektiğini bildiriyor:
- Eşkredilendirilmiş / onaylanmış / tanınmış bir üniversite veya eşdeğer bir kurumda, eşkredilendirilmiş / onaylanmış / tanınmış bir mimarlık programında, mimarlık dalının ana konusunu oluşturduğu, beş yıldan az olmayan bir tam zamanlı eğitim;
- Bu beş yıllık dönem iki aşamalı olarak düzenlenebilir, fakat beş yıllık eğitim, UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartı ile de uyum sağlayacak biçimde, bütüncül olarak süreklilik içinde değerlendirilmeli ve düzenlenmelidir;
- Müfredatın iki aşamalı olarak düzenlenmesi halinde, beş yıldan az olarak belirlenen birinci aşamayı başarılı olarak bitirenlere mesleki olmayan bir birinci derece / diploma veya sertifika verilebilir. Fakat bu, sözkonusu kişinin mimar olarak kayıt olması, lisans alması veya sertifikalandırılması için gerekli eğitim koşullarını sağladığı anlamına gelmez. Bu açıdan, bu belgeye sahip olanların eğitimin ilk aşaması sonucunda alacakları yetkinlik, sertifikasyon veya unvan konusunda herhangi bir karmaşıklık olmamasına özen gösterilmesi önem kazanmaktadır.
- Beş yıllık eğitim dönemine ek olarak, mimar olarak uygulama yapabilmek üzere kayıt / lisans / sertifika öncesi en az iki yıllık bir staj veya meslek pratiği yapılması gerekmektedir. Bunlardan en az bir yılı eğitim programının tamamlanmasından sonra gerçekleştirilmelidir.
- Edinilmiş olan bilgi ve becerilerin, staj veya meslek pratiği döneminin sonunda yapılacak en az bir sınavla kanıtlanması gerekmektedir. Sınavla ölçülemeyecek nitelikteki mesleki uygulama bilgi ve becerileri başka kanıtlarla belgelenebilir.
Mektup ve ilgili UIA belgeleri, Mimarlar Odası tarafından ilgili bakanlıklara, kamu kurum/kuruluşlarına ve üniversitelerin mimarlık bölüm başkanlıkları ile fakülte dekanlarına birer yazıyla bildirildi.
Akademik ve mesleki yeterliliklerin uluslararası sınırlar arasındaki dolaşımının artmasını desteklemek ve mesleğin performans standartlarını yükseltmek amacıyla UIA bir dizi birbiriyle ilişkili politika ve prosedür önerileri oluşturmuştu:
- UNESCO-UIA Mimarlık Eğitim Şartı
- UIA Uluslararası Meslek Standartları Mutabakat Metni Politikalarına İlişkin Öneri Kılavuzlar
- “UIA ve Mimarlık Eğitimi: Düşünceler ve Tavsiyeler” Politika Belgesi ve Kılavuzlar
- UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Sistemi
|