Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tykhe Stratonikeia’ya Güldü

Yatağan’a bağlı Eskihisar Köyü sınırlarındaki Stratonikeia Antik Kenti’nde bulunan “Şans Tanrıçası Tykhe” heykeli, antik kentin kaderini de değiştirdi. Heykelin bulunmasının ardından antik kentte kömür çıkarma işlemi durdu, üç yıldır beklenen kazı izni çıktı.

Cumhuriyet EGE
2


Yatağan’a bağlı Eskihisar Köyü sınırlarındaki Stratonikeia Antik Kenti’nde bulunan “Şans Tanrıçası Tykhe” heykeli, antik kentin kaderini de değiştirdi. Heykelin bulunmasının ardından antik kentte kömür çıkarma işlemi durdu, üç yıldır beklenen kazı izni çıktı.

Stratonikeia Antik Kenti’nde ilk kazıya Prof. Dr. Yusuf Boysal tarafından 1967 yılında başlandı. Ancak 1980 yılında bölgeye Yatağan Termik Santralı’nın kurulması ve santralin kömür gereksiniminin Eskihisar’daki TKİ’ye ait kömür yataklarından karşılanmasına karar verilmesiyle, antik kent gözden çıkarıldı.

1980 yılında duran kazılar, arkeologların ısrarları üzerine 2004 yılında Prof. Dr. Çetin Şahin ve ekibi tarafından yeniden başlatıldı. Ancak Prof. Dr. Şahin emekli olunca 2005 yılında kazılar yeniden durdu. Stratonikeia'da yaklaşık 8 ay önce kömür çıkaran iş makinalarına tesadüfen Şans Tanrıçası heykelinin takılması üzerine antik kentin kaderi değişti. Yaklaşık 25 santimetre büyüklüğünde, pişmiş topraktan yapılma paha biçilemeyen heykelin bulunmasıyla kömür çıkarma işlemi durdu, 3 yıldır beklenen kazı izni çıktı. Kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 110 bin YTL ödenek aktarıldı.

Antik kent ve çevresinde bulunan Osmanlı eserleriyle birlikte koruma projesi hazırlandı. Stratonikeia Antik Kenti’nde 1 Ağustos 2008’de Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında 50 kişilik bir ekiple kurtarma kazılarına yeniden başlanması kararlaştırıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tykhe-stratonikeiaya-guldu_62623.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • 2006 yılında kentte yapılan kaza çalışmalarına katılan ve Prof. dr. Çetin Şahin'in öğrencisi olarak hocamızın stratonikeia kentine verdiği değerin anlaşılamamış olması ve hocamızın gücendirilmiş olması ülkemiz adına büyük bir kayıptır. Bir bilim insanının yıllardır anlatmaya çalıştığı gerçeklerin görmezden gelinmesi ve bir tesadüf sonucu açığa çıkan eserlerle reklam yapılması çok acı. şimdi hocamızdan bir özür değil bin özür dilenmeli diye düşünüyorum. YANITLA
  • Ne kadar yazık. Kardeşim Mehmet Çetin ŞAHİN'in haklılıgı ancak bir kepce sayesinde ortaya çıktı.Ayrıca kardesim kazı başkanlıgından kömür kazısını durdurmaya gücü yetmediği için istifa etmişti.Çünkü bu gibi kazı başkanlıkları ömür boyudur.Ayrıca yetkililer onun çalışmaları konusunda gönlünü alıp haklılıgını bildiremezler miydi? Hala geç degil kendisi Mugla Yatagan İlcesi Eskihisarda kalmaktadır.Yaşamını o kazıya vermişti.Bilim adamları bu kadar kolay mı yetişiyor ve harcanıyor..... YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!