İstanbul Tuzla'daki Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde nitrik asit (kezzap) üretimi yapan bir fabrikada tank delinmesi sonucu meydana gelen sızıntına yönelik Kimya Mühendisleri ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri Türk Tabipleri Odası'nda ortak bir basın açıklaması düzenledi. BirGün Gazetesi'nden Gökhan Kam'ın haberine göre Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Serkan Küçük, önceki gün Tuzla'da yaşanan kaza sonrası akut tehlikenin sona erdiğini belirterek nitrik asit buharı soluyan ve olumsuz etkilenen yurttaşların bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Yönteme eleştiri
Kazanın hemen ardından ekiplerin yangına müdahale ve tahliye yöntemlerini eleştiren Küçük, "Dün hemen fabrikalar boşaltıldı. Asit buharı söz konusuysa ve siz insanları dışarı çıkarırsanız, hava solumayı engelleyemeyeceğiniz için riski arttırırsınız. Burada uygulanabilecek iki yöntem vardır. Birincisi bütün havalandırma ve klima sistemlerini kapatarak, hava girişlerini engelleyerek insanları yerinde, kapalı alanlarda korursunuz. İkincisi ise rüzgar yönünün tersi istikametinde tahliye yaparsınız" diye konuştu. Olay yerinde görev yapan ekiplerin risk alarak çalıştığını belirten Küçük, "Dün yaşanan endüstriyel kaza, bizlere bir kez daha İstanbul ve Türkiye'nin bu tür kazalar sonrası müdahale yöntemine henüz hazır olmadığını gösterdi" dedi.
Ölümcül risk seviyesi
Odanın yaptığı etki alanı hesaplamalarına göre, nitrik asit yarılmasıyla tanka en çok 55 metre mesafede bulunanlar (kırmızı bölge), 92 ppm ve daha yüksek bir doza maruz kalma potansiyeline sahip ve bu seviye ölümcül risk altında, tanka en çok 114 metre mesafede bulunanlar (Turuncu Bölge), 24ppm veya daha yüksek bir doza maruz kalma potansiyeline sahip ve bu seviye de ciddi zarar görme riski altında, tanka en çok 2,1 km mesafede bulunanlar (Sarı Bölge), ise 0,16 ppm veya daha fazla doza maruz kalma potansiyeline sahip ve olumsuz sağlık etkilenmesi riski altında kaldıklarını ortaya koyuyor.
‘Ne kadarı kontrol edildi?'
CHP eski Milletvekili Umut Oran, Bilgi Edinme Yasası kapsamında Tuzla ile ilgili soru sordu. Oran, 7 Haziran seçimleri sonrasında yurttaşlardan gelen talepler üzerine “Bu da halkın önergesi, halk adına soruyorum” diyerek sorunlu alanları ilgili kamu kurumlarına taşımaya başladı. Oran, bu yöntemi ilk olarak Tuzla’da önceki gün yaşanan gaz sızıntısı ve alınamayan önlemler için kullandı. Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İstanbul Valiliğine Bilgi Edinme Yasası kapsamında başvuran Oran, Tuzla’da meydana gelen gaz sızıntısını ve alınamayan önlemlere ilişkin, “Tehlikeli madde depolayan 20 bin tesisin ne kadarı kontrol edildi? diye sordu.
|