b>Tuz Gölü’ndeki kirlenmenin önüne geçmek için 17 milyon YTL tutarında iki proje hazırlandı. Bölgede kurulacak Tuz Gölü Havzası Katı Atık Toplama Merkezi ve Su Arıtma Tesisi ile, göldeki kirlenmenin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ekonomik ve ekolojik açıdan büyük önem taşıyan Tuz Gölü ve havzası, kirlenme nedeniyle yok olma tehdidi altında. Yeraltı sularının bilinçsizce kullanılması nedeniyle suyu çekilen Tuz Gölü’nü, kanalizasyon ve katı atıklar kirletiyor.
Atık su arıtma tesisi ile katı atık toplama tesisi bulunmayan Konya Havzası’nda atılan bazı adımlar gölün geleceği açısından umut verici olarak değerlendiriliyor. İki yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Konya Atık Su Arıtma Tesisi’nin ihalesi tamamlanırken, 2007 yılı sonunda hizmete girmesi bekleniyor. Konya’nın Cihanbeyli, Kulu ve Altınekin ilçeleriyle buralara bağlı belde ve köylerin içinde olduğu birlik, Tuz Gölü’nün kirlenmesini önlemek için önemli bir adım attı. Birlik, 180 bin metrekarelik alana kuracağı Katı Atık Toplama ve Depolama Merkezi’ni 2007 yılında hizmete açacak.
Cihanbeyli Belediye Başkanı Nuri Ünalan, Tuz Gölü Havzası’nın kirlilikten kurtarılması yolunda önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Havzayı korumak için Kulu ve Altınekin ilçeleri ile buralara bağlı belde ve köylerin de içinde bulunduğu Cihanbeyli, Kulu ve Altınekin Çevre Koruma Birliği’ni kurduklarını belirten Başkan Ünalan, “Katı Atık Toplama ve Depolama Merkezi’ni kuracağız. Keşif bedeli 6,5 milyon YTL olan bu merkez için çok yakında ihaleye çıkacağız” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Tuz Gölü’nün Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Gölü kirlenmekten kurtarmak için Konya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’ni yürüttüklerinin altını çizen Başkan Akyürek, yeni kurulacak katı atık tesisinin çevre temizliği açısından son derece gerekli olduğuna sözlerine ekledi.
|