'Türkiye’nin yeşil sertifikalı ilk kamu binası' olma iddiasını taşıyan Küçükçekmece belediye binasının temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın da katıldığı bir törenle atıldı. Halkalı Meydanı’ndaki temel atma töreninde konuşan Erdoğan Bayraktar, İstanbul’da insanların beklediği kentsel dönüşümü beraber yapacaklarını söyledi. Kentsel dönüşümü yaparken İstanbul’daki binaları sadece deprem riskinden kurtarmayacaklarını, modern ve çağdaş şekilde yapmayı planladıklarını anlatan Bayraktar, bundan sonra yapılacak tüm binaların yeşil, izolasyonlu ve enerjiyi savurmayan binalar olacağını kaydetti.
Bakan Bayraktar, İstanbul’un nüfusunun 14 milyona yaklaştığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul’da 4 milyona yakın konut stokumuz var. Bu konut stokunu elden geçirmemiz lazım. Olası bir 6-6.5 şiddetinde depreme dayanamayacak binaları tek tek elden geçireceğiz. Kiracı, ev sahibi ve gecekondu sahibi olsun hiçbir vatandaşımızı ağlatmayacağız, mağdur etmeyeceğiz. Fakat siz de aç gözlülük yapanlara, bu işi provoke etmek isteyenlere karşı durun ki, İstanbul gelişsin, aynı zamanda Türkiyemiz kalkınsın. Sadece İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bolu, Düzce, Eskişehir’de değil, İzmir ve Gaziantep’te, Bingöl ve Van’da da bu deprem dönüşümünü yapmak zorundayız.”
Akıllı binalarla yakıt ve enerji tasarrufu
“Aldığınız aylık gelirin, kış veya yaz aylarında yüzde 15-20’sini yakıta, enerjiye veya elektriğe harcamayacaksınız” diyen Bayraktar, “Binalar akıllı olunca, çok daha az masraf olacak. Yılda 55 milyar dolar enerji ithalatına para ödüyoruz. Yapacağımız tasarrufla bunun 10-12 milyar dolarını tasarruf edeceğiz. O zaman ülkemizin kalkınma hızı daha da artacak. Yapacağımız binalarda yeşil alanlar, parklar, eğitim ve yeni tesisler olacak. İnsanlar daha hızlı çalışma ve eğitim alanlarına ulaşacak. Türkiye topyekûn kalkınacak” şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin geliştiğini ve kalkındığını belirterek, şöyle devam etti:
“Türkiye’de gerçekten dünyanın parmak ısırdığı ve dikkatle izlediği çok güzel ciddi yatırımlar oluyor. Sadece fiziksel olarak değil, demokrasi, insan hakları ve çağdaşlaşma anlamında da çok ciddi bir kalkınma ve gelişmenin içindeyiz. Fakat bunu siz yaptınız. Bugün Türkiye’nin gayri safi milli hâsılası 800 milyar dolara çıktı. Dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduk. Şimdi çevrecilikten bahsediyoruz. 20 senedir bitmeyen kamu binaları vardı, şimdi biz 700 bin nüfuslu Küçükçekmece Belediyemize çevre dostu, elektronik sistemle donanmış, çatısı yeşil alan olan, elektrik enerjisi ve yağmurdan istifade eden akıllı bina ve yeşil bina yapıyoruz.”
|