Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Dokuz Eylül Güzel Sanatlar...

Türkiye’nin En Büyük Sanat Kurumu Yıkılacak

Türkiye’nin ilk ve en büyüğü olan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarı yerleşkesinin boşaltılması ve yıkılması kararlaştırıldı. Kararına gerekçe olarak yapıların depreme dayanıksız hale geldiğini gösteren rektörlük, yoğun çağrılara rağmen deprem riski raporunu kamuoyuna açıklamadı.

yapi.com.tr
Türkiye’nin En Büyük Sanat Kurumu Yıkılacak

1970 yılında İzmirli hayırsever işadamı Remzi Reyent, Balçova'daki 57 bin metrekarelik arsasını eğitime bağışladı. Arsa bu şartla Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. 1975 yılında alana ülkenin ilk güzel sanatlar fakültesi kuruldu. Ege Üniversitesi bünyesinde kurulan fakülte 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlandı. Devlet Konservatuarı da fakülteye dahil edildi. Aynı yıl YÖK kararıyla, İzmir'deki fakültenin yönetmelik ve programları Türkiye'de kurulacak güzel sanatlar fakültelerinde uygulandı. Böylece İzmir'deki fakülte öncü ve örnek oldu. Bornova ve Alsancak'taki binalar 1994 yılında başlayan ve 2004'te tamamlanan taşınma süreciyle Balçova'daki kampüste bir bütün haline geldi. 11 bölüm, 1 enstitü ve yaklaşık 2 bin öğrenciden oluşan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarı'ndan nice sanatçı yetişti ve yetişiyor.

Üniversite yönetiminden "depreme dayanıksız" iddiası
Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü bu yılın temmuz ayı başında Balçova'daki Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarı yerleşkesinin boşaltılarak Buca ilçesindeki Tınaztepe Kampusu'nda bulunan boş rektörlük binasına taşınması kararını aldı. Rektörlük gerekçe olarak yapının depreme dayanıksız hale geldiğini öne sürdü. Üniversite yönetimi, 24 Haziran'da öğretim üyeleri ile yaptıkları toplantıda, 30 gün içinde binanın boşaltılması gerektiğini söyledi. DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nün hazırladığı öğrenilen“deprem riski raporu” çağrılara rağmen kamuoyuna açıklanmadı.

Öğrenciler protesto ediyor
Fakültenin öğretim üyeleri ve öğrencileri bu raporu güvenilir ve inandırıcı bulmadığını açıklayarak karara tepki gösterdi. Sesini duyurmak isteyen öğretim üyelerinin rektör Nükhet Hotar Göksel tarafından azarlandığı iddia edildi. Demokratik direnişe geçen öğrenciler protesto eylemlerine başladı. Öğrenciler, tepkisini 28 Haziran'daki mezuniyet töreninde de ortaya koydu ve fakülte dekanı Hacı Yakup Öztuna konuşma kürsüsüne geldiğinde hep birlikte sırtlarını döndü.

İzmir'de GSF'ye uygun başka yapı yok
Fakültenin öğretim üyeleri ve öğrencileri, Tınzatepe'de rektörlük için yapılan ancak rektör Nükhet Hotar Göksel taşınmak istemediği için boş duran yapının kendilerine verilmek istenmesine tepki gösterdi. Bu bina koşullarının güzel sanatlar fakültesi ve konservatuar eğitimine uygun olmadığını vurguladı. Zira binada sahne, stüdyo, atölye bulunmuyor. Hatta bazı odalarda pencere bile yok. Oysa güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuarlar için özel mimari ile düzenleme yapılması gerekiyor.

Deprem raporunu bağımsız kurum hazırlasın
DEÜ Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan raporun bağımsız olmadığı, raporda yerleşkedeki hangi yapıların nasıl sebeplerle depreme dayanıksız halde olduğunun açıklanmaması kamuoyunda kuşkuyla karşılandı. Depreme dayanıklılık incelemelerinin Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yapılması istendi. Bu husus, muhalefet milletvekilleri tarafından TBMM gündemine de getirildi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, soru önergesinde, “Yerleşkenin depreme dayanıklı olmadığı raporu üniversitenin inşaat fakültesi tarafından hazırlanmıştır. TMMOB ile işbirliği yapılıp, bağımsız kurumlar tarafından fakülte bünyesinde hangi yapıların deprem riski taşıdığı tespit edilmiş midir” diye sordu.

Tıp fakültesi de yıkılacak mı?
1980 ve 1990'lı yıllarda fakülte ve konservatuarın dekanlığını yapan Doğan Tuna, “GSF'nin yakınındaki tıp fakültesi binası da yıkılacak mı” diye sordu. Eğitim kurumunun kurucuları arasında yer alan Tuna, yeni yerleşke yapımının en iyi ihtimalle 8 yıl süreceğini belirterek, İzmir ve Ege'nin sanat yaşamına önemli katkılar sağlayan sanat eğitim kurumunun yok edilmemesini istedi. Tuna, “Bu binaları yapan müteahhit firma aynı zamanda, Tıp Fakültesi binalarının büyük bir kısmını da yapmıştı. Kaldı ki, DEÜ Tıp Fakültesi binalarının bir kısmı 1980 öncesi yapılmıştı ve hala kullanılmaktadır. Bu konuda kasıtlı bir davranış olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-en-buyuk-sanat-kurumu-yikilacak_173960.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!