Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’de Konut Kredi Faizleri Çok Yüksek

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, "Türkiye’de konut kredilerindeki faiz oranları dünya piyasalarına göre çok yüksek. Mortagage (tutsat) kredisi dediğimiz zaman yıllık 3’lü, 4’lü faizler olması lazım" dedi.

Hürriyet ANKARA



ürkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, "Türkiye’de konut kredilerindeki faiz oranları dünya piyasalarına göre çok yüksek. Mortagage (tutsat) kredisi dediğimiz zaman yıllık 3’lü, 4’lü faizler olması lazım" dedi.

Eren, TMB ve Vakıf 2000 tarafından düzenlenen, "Konut Finansmanı ve Bir Yöntem Olarak Mortage" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Mayıs 2006 yılında başlayan uluslararası ekonomik sarsıntının, 2007’de yatırımcının gayrimenkule olan yoğun ilgisinde duraklamaya neden olduğunu ifade etti. Konut alımının yavaşlaması ve gayrimenkule olan ilginin azalması sonucunda, geçen yıl inşaat sektörünün büyümesinin 2004 ve 2006 yıllarındaki yüzde 20 oranından bir anda yüzde 5’lere düştüğünü ifade eden Eren, şöyle devam etti:

Yap sat, sat yap oldu: "Bu beklediğimiz bir sonuç muydu? Ben bir yavaşlama olacağını açıkçası bekliyordum. Çünkü 2004-2006 döneminde herkes konut alıcısı oldu. Bankalar ödeme kapasitelerine bakmadan herkese kredi vermeye başladılar. Sektörle hiç ilgisi olmayan birçok yatırımcı konut yapıp, satmaya başladı. Bizim ’yap-sat’ dediğimiz sektörün adı, ’sat-yap’ oldu." Eren, devletin, 2008’de inşaat sektörünün büyüme trendini yakalaması için konuttan ziyade, yeniden altyapı yatırımlarına yüklenerek, sektörü canlandırmasını ümit ettiklerini, buna ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Doyum noktasına ulaştı: Büyük kentlerde 2004-2006 yılları arasında satılan konutların genellikle yatırım amaçlı olduğunu belirten Eren, ancak şu anda biraz da doyum noktasına ulaşıldığı için konutun yatırım aracı olmaktan çıkmaya başladığını kaydetti. Buna rağmen Türkiye’nin senede 600 bin konuta ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Eren, bunun bir kısmının Toplu Konu İdaresi (TOKİ) tarafından hayata geçirileceğini söyledi. ABD’deki "Mortagege krizine" de değinen Eren, bu krizin, sistemin Türkiye’de uygulanmasına yönelik etkilerine ilişkin olarak ise şunları kaydetti: "Kriz, Mortgage Yasasının Türkiye’de uygulamasını geciktiriyor. En önemli yansıması bu. Faizlerimiz ve enflasyonumuz daha hızlı düşüşe geçecek diye bekliyorduk. Uluslararası fonlarda Türkiye’ye ilgi gösterecekler ve Mortgage Yasası uygulamaya girecekti. Ama bu ABD’deki kriz finans sektörünü yavaşlattığı için faizler düşemedi, fonlar Türkiye’ye gelemediler. O nedenle Mortgage Yasası yürürlüğe giremedi." Türkiye’deki konut kredilerindeki faiz oranının dünya piyasalarına göre çok yüksek olduğuna işaret eden Eren, "Mortagage kredisi dediğimiz zaman yıllık 3’lü, 4’lü faizler olması lazım" dedi.

Emlak sektörüne artık yasa şart

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, emlak sektörünün artık yasal desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "yasal destek olmaması uygunsuz davranışlara sebep oluyor ve gelişim için gerekli potansiyele sahip bu sektörün gelişmesine set vuruyor" dedi. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası tarafından hazırlanan Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı’nın yaşalaşmasını desteklediklerini söyleyen Aygün, bu yasayla birlikte kuraldışı çalışanların çerçeve dışında kalacağını belirtti. Aygün şunları söyledi:

Her desteği veririm: "Bu yasayla birlikte sektöre yasal sorumluluklar gelecek ve bunlara uymayanlar çerçeve dışında kalacaklardır. Böylelikle vatandaşımız da doğru gayrimenkule uygun ücret ödeyecek, emlak hizmetinde her iki taraf da kazanmış olacaktır. Başarı sağlamaları için elimden geleni yaptım bundan sonra da yapmaya hazırım."

Merdiven altı önlenmeli: Türkiye’de emlakçılığın kurumsal bir yapıya kavuşturulamadığından yakınan Aygün, "çoğunlukla bir kasa, bir masa ile merdivenaltı hizmet verilmeye çalışıldı. Oysa ki emlak müşavirleri gayrimenkul piyasasının bel kemiğini oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerin en prestijli mesleklerinden sayılmakta ve desteklenmektedir" dedi. Dünyadaki birçok sektör gibi emlak sektörünün de ağırlığını internete vermeye başladığı kaydeden Aygün, sektörün trendinin hızla yükseleceğini ve yeni karıyer olanakları doğuracağını da vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-konut-kredi-faizleri-cok-yuksek_58896.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!