Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından bu yıl on yedincisi yayınlanan 2017 Küresel Varlık Raporu'na (Global Wealth Report 2017) göre, dünyada bireylerin sahip olduğu toplam finansal varlıklar, yani "küresel servet", 2016 yılında yüzde 5,3 oranında artarak, 166,5 trilyon dolara ulaştı. Dünya'nın haberine göre, raporda 2016 yılındaki servet büyümesinin temel nedeni olarak hızlanan ekonomik büyüme ve dünyanın birçok yerinde hisse senedi piyasalarının sergilediği güçlü performans gösteriliyor.
Türkiye'de yaklaşık 28 bin milyoner hane bulunuyor 98 ülkenin verilerinin yer aldığı 2017 yılı raporuna göre, dünya üzerindeki toplam varlığın yüzde 45'i, toplam hane sayısının yüzde 1'lik kesiminin elinde bulunuyor. yüzde 1'lik bu kesim bu yıl yüzde 7'lik bir artışla 17,9 milyon haneye ulaştı. Dünya zenginlerinin büyük çoğunluğu ise yine Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik ülkelerinde bulunuyor. Finansal varlığı 1 milyon doları aşan toplam hane sayısı listesinde ABD ilk sıradaki yerini koruyor. Türkiye'de ise 2016 yılında milyoner hane sayısı yüzde 0,2 artışla 28 bine yükseldi. 2021 yılında Türkiye'deki milyoner hane sayısının 61 bine ulaşması bekleniyor.
Raporda öne çıkan başlıklar
*Küresel servet, 2014 yılında 151 trilyon dolar, 2015 yılında ise 158 trilyon dolar seviyesindeydi.
* Kuzey Amerika en zengin bölge olmaya devam ederken, 2. sırada Batı Avrupa, 3. sırada ise Asya-Pasifik bölgesi geliyor.
* 2016 yılında servet artışı yüzde 9,5 ile en fazla Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşti.
* Tüm bölgelerde pozitif bir büyüme gerçekleşirken, Kuzey Amerika, Batı Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika'da servet artışı bir önceki yıl ile kıyaslandığında daha yüksek oldu.
* Yeni servet oluşumu, mevcut varlıkların performansına oranla global büyümeye daha fazla etki etti. Yeni servetlerin global servet artışına etkisi yüzde 59 olarak gerçekleşirken, mevcut finansal varlıkların büyümeye etkisi yüzde 41 oldu.
* Kuzey Amerika varlık büyüklüğünde geçen yıllarda olduğu gibi zirvede yer alırken, 55,7 trilyon dolar varlık büyüklüğüne ulaştı.
* Batı Avrupa son beş yılda yıllık yüzde 4,1 büyüyerek 40,5 trilyon dolar varlık büyüklüğüne ulaştı.
* Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı Orta Doğu ve Afrika bölgesinde varlık büyüklüğü son beş yılda yıllık yüzde 6,1 artarak 8,1 trilyon dolara yükseldi.
|