b>Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, çevre alanındaki tarama sürecinin önümüzdeki yılın nisan ayında başlayacağını açıkladı.
Pepe, Türkiye'nin 2014 yılında AB'ye tam üye olacağından hareketle yaklaşık 30 milyar euro çevre yatırımı yapması gerektiğini söyledi. 2014'ten sonra AB'nin çevre konusundaki 300 direktifinin yerine getirilmesi için en az 10 yıllık geçiş süresine ihtiyaç olduğunu anlatan Pepe, ''Türkiye'nin çevre ile ilgili uyumunu tamamlayabilmesi için 2024'e kadar süreye ihtiyacı var'' dedi.
Çevre alanındaki AB direktiflerinin müktesebatın önemli bir bölümünü oluşturduğunu söyleyen Pepe, ''mevzuatın sektör sektör uyumlaştırma çalışmaları devam ediyor. Uyumlaştırma çalışmalarında en geride olduğumuz konu sanayi sektörü, en ileri olduğumuz konu ise atık" dedi. Pepe, mevzuatı AB ile uyumlaştırma çalışmalarında gelinen uyarlamanın yüzde 40'ların üzerinde olduğunu belirtti.
Katı atıkların depolanması
2006 yılı sonunda 'vahşi depolama'ya son verilmesini hedeflediklerini kaydeden Pepe, ''katı atıkların düzenli depolanması için öncelikle 30 ilde mahalli idare birliklerinin kurulmasını planlıyoruz. Bu çalışma son aşamaya geldi'' diye konuştu. Pepe, 3 bin 225 belediyenin katı atık sorununu 200 düzenli depolama alanıyla çözeceklerine inanıyor.
Kentsel atıksu arıtma
Pepe, bakanlığın kentsel atıksu arıtma planını şöyle anlattı:
-Sadece büyükşehirler, atıksu arıtma tarifelerini Gayri Safi Milli Hasıla'ya orantılı olarak artırdıkları takdirde işletme, bakım ve amortisman giderlerini karşılamayı başarabilecekler.
-Küçük yerleşimlerin karşılanabilirlik sorunlarının çözülmesi için coğrafi olarak il alanlarından sorumlu su ve atıksu idareleri kurulacak.
-Böylece şehirlerin finansman fazlası ile küçük yerleşimlerin ihtiyaçları karşılanacak.
Fransa'da su ve atıksu hizmetlerinin yüzde 70'inin 2 firma, İngiltere'de ise tamamının 10 firma tarafından verildiğini belirten Bakan Pepe, Fransa'daki şirketlerden birinin yıllık cirosunun yaklaşık 30 milyar euro olduğunu söyledi.
Hava kirliliği anlık gözlenecek
Tüm illerde hava kalitesinin anlık gözlenmesi için plan yaptıklarını belirten Osman Pepe, şu ana kadar 31 ilde bu çalışmaların yapıldığını söyledi. Pepe, ''yıl sonuna kadar ülke genelinde bu ağ yaygınlaştırılacak ve hava kalitesi değerleri halka duyurulacaktır'' dedi. Pepe, 2006'da çıkarılacak yönetmelikler doğrultusunda benzin ve mazottaki kurşun ve kükürtdioksit oranlarının AB sınırlarına geleceğini bildirdi.
Kullanılmış yağ, pil ve akümülatör, ambalaj ve inşaat atıklarıyla ilgili yönetmelikler çıkarıldığını da hatırlatan Pepe, ''ülkemizde atık yağlar ile çok ciddi bir enerji tedarikinde alternatif yol olarak düşünüyoruz. Avrupa'da çimento, kireç fabrikalarında kullanılmış yağ yakılıyor. Bu petrokoka alternatif bir yakıt türüdür. Türkiye'nin yıllık olarak geliri '300 - 400 milyon dolar arasında olacaktır' diye hesaplıyoruz'' diye konuştu.
Alışkanlıklar değişecek
-Görüntüdeki kirlilik ile birlikte görünmeyen kokular ve hastalıklar artık kalkacak
-Trafikte korna çalmaktan, yere çöp atmaya kadar kötü alışkanlıklar bırakılacak
-Çöplerin açık araziye bırakılması tarihe karışacak, katı atık depolama tesisleri kurulacak
-Atık sular yapılacak tesislere aktarılacak
-Belediyeler ve valilikler, yapılacak katı atık depolama tesisleri için bakanlıkla birlikte hareket edecek
-Belediyeler, bakanlık, Devlet Su İşleri ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndan 150 personele AB fonlarıyla eğitim verildi
-Çevre Bakanlığı’na yeni uzman personel alınacak
-Müzakere sürecinde Türkiye bazı sözleşmeleri imzalayacak. Bunların başında Kyoto protokolü geliyor
-Santraller baca gazı arıtmalarını tamamlayacak.
|