Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Türk Firmalarında Çalışan Ruslar Da Endişeli"

Rusya'nın farklı bölgelerinde projeler gerçekleştiren DP+Güzey Mimarlık'ın kurucularından Bora Tubay, yaşanan süreci Moskova ofisindeki arkadaşlarından takip ettiklerini dile getirerek, açıklamalarda bulundu.

"Türk Firmalarında Çalışan Ruslar Da Endişeli"

Konuya farklı bir bakış açısı getiren Bora Tubay, "Şu ana kadar konuşulanların tamamı işin ticaret ve ekonomi boyutu fakat bir de insani boyutu var. İlk defa hem Rus hem de Türkiye vatandaşı arkadaşlarımız bir tedirginlik yaşamaya başladılar. Moskova ofisimizde 13 Rus vatandaşı arkadaşımız da çalışıyor. Bizim kadar onlar için de zor bir durum. Onların da endişe içinde olduklarını biliyorum. Ticari anlaşmalar ve ülkeler arasındaki ilişkiler bir şekilde oturulur ortak akılla çözülebilir ama insanların üzerinde yarattığı etkiler sanıyorum daha uzun sürede normale dönecektir" dedi. Bu tip bir durumun kısa süre önce Libya’da da yaşandığını hatırlatan Tubay, Rusya’da işin buralara kadar gelmeyeceğini umut ettiklerini söyledi.

"Vize almak sorun yaratacak"

DP+Güzey Mimarlığın DP kısmının tamamen Rus yasalarına göre kurulmuş ve yerel yetkileri olan bir proje firması olduğunun altını çizen Tubay, şunları söyledi: "Son 5 yılda genel iş hacmimizin yaklaşık % 80'i Rusya Federasyonu sınırları içinde gerçekleşmişti. Şu anda devam ettiğimiz tüm projelerin ilerleyişinde gerek işverenler gerekse yatırımcı firmalar tarafından ortadaki belirsizlikler nedeniyle frene basılmış durumda. Kabul edilen ve açıklanan altı madde ile beraber netleşmemiş ve ortalarda konuşulan birçok konu var. Henüz çoğunun detaylarını bilmemekle beraber bu altı madde içinde farklı sektörleri ilgilendiren maddelerden bizi direkt ilgilendiren; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı arkadaşlarımızı 1 Ocak'tan itibaren çalıştıramayacak olmamız ve vize uygulamasının tekrar yürürlüğe girmesi. Muhtemelen çalışan arkadaşlarımızın teknik vizelerinin süreleri bittiğinde yeniden vize almamız da sorunlu olacaktır. Bu bir haftalık sürecin bile sıkıntılarını yaşamaya başladık."


Rus hükümetinin tutumlarını gözlemleyecekler

Ayrıca Rusya’da iş yaptıkları farklı firmaların da olduğunu ifade eden Tubay, "Bunların bir kısmı uluslararası firmalar, bir kısmı Rus firmaları ama ağırlığını Türk firmaları oluşturuyor. Bu durumda Rus hükümetinin ve Rus yatırımcılarının bu altı madde haricinde o firmalara olan tutumları da bizim kendimize nasıl bir yol haritası çizeceğimizle ilgili önemli bir veri oluşturacak" diye konuştu.

"Bu karışıklık ve belirsizlikler içinde çıkacak sorunların firmamıza yansımalarını kendi yapımız içinde çözebiliriz" diyen Bora Tubay, "Süreç uzarsa, yasal olmasa bile tavır olarak sizin o bölgede çalışmanız istenmiyorsa illa "Biz burada çalışacağız" diye diretmek çok daha yıpratıcı bir süreç yaşamamıza neden olacaktır" şeklinde ifade etti.  

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-firmalarinda-calisan-ruslar-da-endiseli_138461.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!