eyazıt Meydanı ve Süleymaniye SİT bölgesi arasında bulunan İstanbul Üniversitesi'nin bazı bölümleri ve Beyazıt Kulesi ziyarete açılmadan önce bir tanıtım gezisi düzenlendi
Beyazıt Meydanı ve Süleymaniye SİT bölgesi arasında bulunan İstanbul Üniversitesi'nin bazı bölümleri ve Beyazıt Kulesi ziyarete açılmadan önce bir tanıtım gezisi düzenlendi. Rektörlük binasında bir toplantı yapan üniversite yönetimi, turizmcilerden görüş aldı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Centel ve Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili'nin katıldığı toplantıda TUREB, TÜRSAB, TUROB temsilcileri Büyükşehir Belediyesi çatısı altında kurulan Turizm Geliştirme Platformu ekibi ile bölgeyi gezdi.
İstanbul Turizm ve Kültür Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilgili'nin girişimleriyle kapılarını turizme açmaya hazırlanan İstanbul Üniversitesi ve Beyazıt Kulesi, tarihe meraklı turistlerin ilgisini çekiyor. Bu önerisini Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya ileten Doç. Dr. Bilgili'ye göre, üniversitenin turizme kapalı olması Süleymaniye bölgesinin gelişmesine engel oluyor.
Müdür Bilgili, üniversitenin turizme kapalı olmasının tarihî İstanbul yarımadasının canlandırılması için hazırlanan Müze Kent Projesi’nin uygulanmasını zorlaştırdığını düşünüyor. Prof. Dr. Tankut Centel de, tarihî mekanları kontrollü olarak turizme açabilecekleri müjdesini veriyor. Centel, “Hatta oturduğum tarihî rektörlük odasını dışardan gelen biri neden görmesin ki?” diye konuşuyor.
Bölgedeki turizmi canlandıracak
Sultanahmet bölgesindeki turist hareketliliğinin İstanbul Üniversitesi çevresinde ve Beyazıt bölgesinde azaldığını söyleyen Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen de, turistlerin gezdikleri mekânların havasını koklamak, tarihi mekânları yaşamak istediğini vurguladı. Beyazıt Kulesi'nin ve İstanbul Üniversitesi'nin kapılarını turlara açmasıyla Sultanahmet ve Beyazıt bölgesindeki turizm haraketliliğinin entegre olacağını kaydeden Yenen şöyle konuştu:
"Keşke mümkün olsa da yedi tepeli İstanbul'un bütün kuleleri, hatta minareleri turlara açılsa. İstanbul Üniversitesi'nin içindeki salonlar mükemmel tarihi ve turistik değerlere sahip. Buralara temalı turlar düzenlenebilir. Bölgelerin entegre olması turizmi canlandıracak, turistlerin daha fazla ilgisini çekecektir."
İstanbul Üniversitesi Kampüsü’nde farklı yerlere açılan çok sayıda kapı var. Üniversitenin en önemli kapısı olan Beyazıt kapısı ise yıllardır kapalı. Kapıların kapalı olması tarihî yarımada içerisinde özel bir konuma sahip olan Süleymaniye bölgesinin canlılığına etki ediyor. Süleymaniye Camii, Külliyesi ve Mimar Sinan'ın türbesi başta olmak üzere birçok irili ufaklı tarihî yapının bulunduğu bölge yıllardır koruma altında tutulmasına rağmen istenilen oranda canlı değil.
|