b>Tüpgeçit kazı çalışmalarında çıkacak 2 milyon metreküp atığa çözüm aranıyor. Atığın, Marmara Denizi'ndeki Çınarcık Çukurluğu'na boşaltılması düşünülüyor.
Temeli 10 gün önce atılan ve İstanbul'da Asya ile Avrupa yakasını deniz altından tüp tünelle birleştirecek olan Marmaray Projesi'nde
kazı çalışmaları üç ay sonra başlıyor. Ancak, kazı çalışmalarında deniz dibinden çıkarılacak 2 milyon metreküp atığın ne yapılacağına henüz bir çare bulunamadı. 160 Galata Kulesi veya toprakla dolu 50 Fenerbahçe Stadı'na eşdeğer atığın Marmara Denizi'ndeki Çınarcık Çukurluğu'na boşaltılması düşünülüyor.
Çevreci proje
Balıkların göç ve yumurtlama dönemi dahi hesaba alınan tüpgeçit inşaatında,
ortaya çıkacak atığa çevreci bir çözüm bulunmaya çalışılıyor. Toplam uzunluğu 13.3 kilometre olan ve 1.8 kilometrelik bölümü deniz altında kalacak tüp tünel için, Yenikapı ve Kadıköy'de iki ana şantiyeyle 2.8 km.'lik aç-kapa kazı alanı oluşturulacak.
Üç aylık arkeolojik çalışmadan sonra eylülde başlaması beklenen kazı çalışmalarında, kara, deniz dibi ve deniz yüzeyinden çıkacak atıklar, ayrıştırılarak farklı farklı değerlendirilecek.
Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce görüşmeler yapıldığı, kazı çalışmalarındaki atığın belediyelerin de kullandığı Marmara Denizi'ndeki Çınarcık Çukurluğu'nda 1200 metre derine aktarılmasının düşünüldüğü öğrenildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Haliç'i temizleme çalışmaları sırasında çıkarılan 5 milyon metreküp çamur, taşıma maliyeti nedeniyle en yakın mesafedeki Alibeyköy'deki eski taşocaklarına aktarılmıştı. Haliç' te 200 metre en ve 45 km. uzunlukta bir alanda çamur taraması yapıldıktan sonra, 7 km. uzaklıkta oluşturulan çamur barajına aktarılan atıklar çökertildikten sonra üstte kalan su arıtılarak Boğaz'ın dip akıntısına verildi.
Altta kalan çamur tabakanın üstü kapatıldı ve bu alan park haline getirildi. Eskiden derin bir çukur bulunan Alibeyköy taşocakları alanında, bugün dev bir 'çamurtepesi' bulunuyor.
50 Fenerbahçe Stadı
Tüpgeçit çalışması sırasında çıkan atık, metreküp olarak en, boy ve derinlik cinsinden hesaplandığında ilginç karşılaştırmalar ortaya çıkıyor.
Örneğin bu atık üst üste konulduğunda, 50 adet İstanbul Büyükşehir Belediye Binası kadar alanı kaplayabiliyor. 2 milyon metreküpün ciddi bir rakam olduğunu belirten eski İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Muzaffer Tunca, "Bunu yükseklik olarak düşünürsek, 20 metre çapında 60 metre
uzunluğunda üst üste konulmuş 160 adet Galata Kulesi eder. Bir futbol sahası olarak düşünürsek, içi doldurulmuş 50 tane Fenerbahçe Stadı diyebiliriz. Ya da 250'ye 250 metrelik 100 metre boyunda bir tepe olur" dedi.
Yüksek: Önlem alınmalı
Marmaray ve Haliç projelerinde görev alan İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeleri
Enstitüsü'nden Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, gerekli tedbirler alınırsa atıkları Çınarçık Çukurluğu'na çökertme işleminin çevre açısından bir sakınca doğurmayacağını söyledi.
Yüksek, "Önce Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanmalı. Tek sakıncası, atığın Çınarçık Çukurluğu'na çökertilmesi sırasında Marmara Denizi'ne dağılması olabilir. Bunu önlemek için akıntı ve hava koşulları dikkatle incelenmeli. Gerekli önlemler alınırsa, bir sakıncası olmaz" diye konuştu.
|