Troya Müzesi Ziyarete Açıldı
Çanakkale’de 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Troya Ören Yeri’nde, 2013 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 70 milyon TL harcanarak tamamlanan Troya Müzesi, bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. Müzenin 10 gün boyunca ziyaretçilere ücretsiz olacağı belirtildi. Müzede sergilenen 2 bin eser içinden en çok ilgiyi altın olanlar gördü.
Çanakkale merkezine bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde bulunan Troya Ören Yeri, müzeye ‘2018 Troya Yılı’nda kavuştu. Ören Yeri’ndeki kazılara 17 yıl başkanlık yaptıktan sonra yakalandığı amansız hastalık nedeniyle hayatını kaybeden Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann’ın hayalini kurduğu müze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gerçek oldu.
DHA'da yer alan habere göre; 90 bin metrekarelik alan üzerinde yapımına 2013 yılında başlanan müze, 12 bin 750 metrekare kapalı alana sahip. Müzenin 3 bin 300 metrekaresini sergi alanı, kalanını ise sosyal donatılar, ofisler ve depolar oluşturuyor. Müze için yaklaşık 70 milyon TL harcandı. Müze, teşhir ve tanzim uygulama çalışmalarının tamamlanmasının ardından bugün açılarak, ilk ziyaretçilerini ağırladı. Müzede, Troya başta olmak üzere, Troas bölgesindeki ören yerlerinden çıkan eserlerden oluşan 2 bin arkeolojik kalıntı sergileniyor. Müzeye gelen ziyaretçileri giriş katında Troas kentleri, birinci katta Troya katmanları, ikinci katta antik dünya, üçüncü katta ise Doğu Roma, Osmanlı ve Çanakkale'nin 20'nci yüzyılına ait eserler karşılıyor. Bugün açılan müzeyi gezen yerli ve yabancı ziyaretçiler, en çok giriş katında sergilenen altın eserlere hayran kaldı. |