b>GYODER Başkanı Sur, İstanbul'daki gayrimenkul zirvesine toplam 1 trilyon dolarlık fon yöneten gayrimenkul yatırım şirketlerinin katılacağını söyledi.
1999 yılı Marmara Depremi'nden sonra durma noktasına gelen gayrimenkul sektörü, 2004 yılındaki ciddi talep artışı ile yabancı yatırımcının da ilgisini çekti. Dünyanın en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve yatırım bankaları, ekonominin büyüme motoru olarak görülen gayrimenkul sektöründe yatırım ortamını incelemek için mayıs ayında Türkiye'ye geliyor.
GÜNDEM MORTGAGE
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetimi Kurulu Başkanı Haluk Sur, Türkiye'ye gelecek gayrimenkul yatırım şirketlerinin toplam aktif büyüklüğünün 1 trilyon doları bulduğuna işaret ederek, "Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'da yapılacak olan 5'inci Gayrimenkul Zirvesi, Türkiye'nin kendini ifade etmesi için iyi bir fırsat. Aralarında Akmerkez'in halka arzında yüzde 47'lik hissesini satın alan Corio, Lehmann Brothers, NAREIT, Barclays Capital, Deutsche Bank ve Soros Fonu gibi devlerin bulunduğu bir çok yatırımcı Türk emlak sektöründe yatırım olanaklarını araştıracak"dedi.
GYODER Başkanı Sur, zirvede Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nda (GYO) küreselleşme, sektörde kurumsallaşma, kentsel dönüşüm projeleri ve son ayların en çok tartışılan konularından biri olan uzun vadeli ipoteğe dayalı konut kredisi (mortgage) gibi konuların ele alınacağını söyledi. Haluk Sur, özellikle İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinin önemini vurgulayarak, "İstatistiklere göre İstanbul'da 2.5 milyon yapı mevcut. Bu yapı ve konutların yüzde 60'ının gecekondu, kaçak yada sağlıksız yapılar olduğu göz önüne alınırsa, yaklaşık 200 milyon metrekarelik bir alanda yeni yapılanma söz konusu. İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri için gereken kaynak ise yaklaşık 50 milyar dolar"diye konuştu.
YABANCILAR İLGİLİ
Hükümetin ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2005 yılı sonlarına doğru devreye girmesi beklenen mortgage yasası ile ilgili gerekli hazırlıkları ve alt yapı çalışmalarını hızla sürdürdüğünü kaydeden Sur, Deutsche Bank ve Japon Mitsubishi Corp UBS'nin gayrimenkul yatırım yöneticilerinin de aralarında bulunduğu birçok mortgage yatırım şirketinin önümüzdeki aylarda Türkiye'de hayata geçmesi planlanan sistem ile ilgili bilgiler aldığını ifade etti. Geçtiğimiz aylarda yurtdışına yaptığı bir gezide Akmerkez'in yüzde 47'lik hissesini alarak gündemle oturan Corio CEO'su Jan de Kreij ile Türkiye'deki yatırım ortamı, gayrimenkul sektörü ve trendler ile ilgili bir sohbet toplantısı yaptıklarını söyleyen Sur, zirveye de katılacak olan Kreij'in diğer yatırımcılar için iyi bir referans olacağını sözlerine ekledi.
|