BD’nin New York şehrinde başlayan “C40 Büyük Kentler İklim Zirvesi”ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, zirvenin “Yenilenebilir Enerji Sistemlerini Benimsemek” konulu altıncı panelinde bir konuşma yaparak iklim değişikliğiyle mücadele için başlatılan yeni projeleri anlattı. Hayata geçirilen projelerin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli açılımlar sağlayacağına inandığını belirten Başkan Kadir Topbaş, dünyanın üretim ve tüketimin her aşamasında kirlendiğini, iklim değişikliği nedeniyle denizlerin ve okyanusların giderek küçüldüğünü söyledi.
Son 150 yılda dünyada karbon gazı oranının yüzde 40 arttığına dikkat çeken Kadir Topbaş, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik alınacak önlemlerde hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerin sorumlulukları olduğunu kaydetti. Türkiye’nin karbondioksit salınımının 1990-2004 yılları arasında yüzde 72.6’lık artışla 294 milyon tona ulaştığını kaydeden Başkan Topbaş, “Maalesef Türkiye bu yıllar arasında karbondioksit salınımında en hızlı artış kaydeden ülkeler arasında yer aldı. Bu artışa karşın, Türkiye’nin küresel ısınmaya neden olan karbondioksit emisyonu üretmede diğer ülkelere göre çok az sorumluluğu var. Türkiye’nin kişi başı sera gazı emisyon oranları 2003 yılı itibariyle 3.3 ton karbondioksit eşleniktir” dedi.
Türkiye’nin petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıt kaynakları yönünden yoksul bir ülke olmasına karşın güneş, rüzgar, hidrolik ve jeotermal gibi temiz enerji kaynakları yönünden son derece zengin bir ülke olduğunun altını çizen Topbaş, ülkemizde 2005 yılında “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Yasa” çıkarıldığını hatırlattı.
Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yaşama geçirdiği projeler hakkında da bilgi veren Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’daki katı atık yönetiminin strateji ve hedeflerini, AB çevre mevzuatıyla uyumlu “Entegre Katı Atık Yönetimi Stratejik Planı” ile belirlediklerini söyledi.
İstanbul’da günlük toplanan çöp miktarının 14 bin ton olduğunu belirten Başkan Topbaş, “3 yılda düzenli depolama alanlarında topladığımız çöplerden 55 bin 259 ton kompost ve 15 milyon 369 bin kwh elektrik ürettik. Bu miktar,30 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak bir miktardır” diye konuştu.
Yenilenebilir enerji sistemlerinin İstanbul genelinde kullanımı ve yaygınlaştırılması amacıyla başlattıkları projeler hakkında da bilgi veren Kadir Topbaş, bu projeleri “Çatalca-Durusu Bölgesinde 2 Ayrı Rüzgar Enerji Santralinin Kurulması”, “Hasdal Çöp Gazından Elektrik Üretim Projesi” (faaliyette) “Odayeri ve Kömürcüoda Çöp Gazından Elektrik Üretimi”, Haliç’te 2 yıl içinde faaliyete geçecek ve dünyada ilk kez uygulanacak projelerden biri olan “Hidrojen Yakıtlı Bot” ile “Bioyakıtların Kentiçi Toplu Ulaşımda Özendirilmesi” olarak sıraladı ve bunlarla ilgili bilgi verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle enerji, ulaşım, atık yönetimi ve çöp gazından elektrik üretimi projeleri sayesinde yıllık 1.8 milyon ton sera gazı emisyonunu azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan Topbaş, İstanbul Boğazı’ndaki güçlü akıntıdan enerji üretilmesine yönelik Enerji Bakanlığı ve TÜBİTAK ile bazı çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Zirve kapsamında düzenlenen altıncı paneli Clinton İklim Girişimi’nin danışmanı Jan Hartke yönetti ve panelde Başkan Kadir Topbaş ile birlikte Siemens A.G.’nin Başkanı Klaus Kleinfield, KeySpan Firmasının Başkanı Robert Catell ve Addis Ababa Belediye Başkanı Birhane Deressa panelist olarak yer aldı. Panelde konuşmacılar özellikle İstanbul’un gidilip görülmesi gereken “harika ve önemli bir şehir” olduğunu vurguladı.
|