b>Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki gibi bir “müdahale kurumu” olmayı hedefleyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), atıl durumdaki, üretime ve verimliliğe katkısı olmayan gayrimenkul ve tesislerini satarak küçülme politikasını sürdürüyor.
Edinilen bilgiye göre, önceki yıl Ankara’daki genel müdür lojmanı dahil 54 parça gayrimenkulünü satan TMO, aynı şekilde, değişik illerde bulunan, üretime katkısı olmayan veya atıl durumdaki 74 parça gayrimenkulü satışa çıkardı. Aralarında İstanbul Ataköy’deki 10 lojmanın da bulunduğu satıştan, asgari 18 trilyon 721 milyar lira gelir bekleniyor.
Satışa çıkarılan gayrimenkuller arasında, Antalya Merkez’de, KDV hariç 1.2 trilyon lira muhammen bedel belirlenen 10 bin 440 metrekarelik konut alanı ve park, 2 trilyon 323.1 trilyon liralık muhammen bedel belirlenen Kırıkkale merkezde bulunan 4 bin 79 metrekarelik alan, 2 trilyon 676.4 trilyon lira muhammen bedel belirlenen Zonguldak-Çaycuma’daki 8 bin 458 metrekarelik resmi kurum alanı, 2 trilyon 160 milyar lira muhammen bedel belirlenen Şanlıurfa’daki 17 bin 805 metrekarelik alan ve üzerindeki tesisler bulunuyor. Trilyonluk bu gayrimenkul satışlarına ilişkin ihaleler, 6 Mayıs 2003’te, saat 14.00’te Genel Müdürlük’te yapılacak.
181 LOJMAN SATIŞTA
TMO’nun satışa çıkardığı 74 parça gayrimenkulün 22’sini lojmanlar veya üzerinde lojman bulunan araziler oluşturuyor. Satışa sunulan toplam lojman sayısı ise Ataköy’deki 10 lojman dahil toplam 181. Ataköy’deki 10 adet lojmanın her biri için 56 milyar lira muhammen bedel belirlendi. Bu lojmanların ihalesi ise 5 Mayıs’ta saat 10.30’da İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde yapılacak.
Satışa çıkarılan gayrimenkuller ve ihale şartlarına ilişkin ayrıntılı bilgiye, TMO’nun “www.tmo.gov.tr” adresinden ulaşılabilecek. Kapalı zarfla teklif alma yöntemine göre, 5-9 Mayıs günlerinde, ilgili bölge müdürlükleri veya ajans amirliklerinde yapılacak satış ihalelerine katılmak için belirlenen muhammen bedellerin yüzde 3’u tutarında geçici teminat yatırmak gerekiyor.
TMO, “küçülerek etkili hale gelme” politikası çerçevesinde, önceki yıl, aralarında genel müdür lojmanının da bulunduğu 54 taşınmazı, ihale ile satmıştı. AB’deki benzerleri gibi, destekleme alımı yapan değil, müdahale kurumu olmayı hedefleyen TMO, bu amaçla yürüttüğü yeniden yapılanma çalışmalarına paralel, geçen yıl, Gaziantep ve Bandırma bölge müdürlüklerini kapatmıştı. Bu yıl sonuna kadar mevcut 11 bölge müdürlüğünün de kapatılarak, ajans ve şube örgütlenmesinin de yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.
TMO’nun halen 11 bölge müdürlüğü, 2 işletme müdürlüğü, 71 taşra şube müdürlüğü, 232 ajansı bulunuyor.
Ofis’in yeniden yapılanmaya paralel olarak eleman sayısının da son 5 yılda 7 binden 5 bin 200’e indirildiği belirtildi.
|