Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tevfik İlter'den Şile Kalesi Açıklaması

Yüksek Mimar Tevfik İlter, Şile Kalesi restorasyonu için "Ortaya çıkan bu garabetin benimle, ekibimle, öğrencilerimizle ve o zaman görev yaptığım Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile hiçbir bağlantısı yoktur" dedi

yapi.com.tr / AA
Tevfik İlter'den Şile Kalesi Açıklaması Foto: Şebnem Coşkun (AA)

Yazılı bir açıklama yapan yüksek mimar Tevfik İlter, Şile Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili basında ve sosyal medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Projeye, Şile Belediye Başkanı Can Tabakçıoğlu'nun daveti üzerine 10 Eylül 2005'te kale ziyaretiyle başladıklarını hatırlatan İlter; ücret karşılığı değil, eğitim amaçlı saha çalışması olarak çalışmayı yürüttüklerini ifade etti.

Tevfik İlter, bir yıl süren çalışma sonrası gerekli projelerin tamamlanarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna sunulduğunu; ancak kurulun projeyi ele alış tarzını uygun bulmamaları nedeniyle ekibin işi bıraktığını belirtti. İlter, şunları kaydetti:

"Şu anda uygulaması yapılmış olan Şile Kalesi restorasyonunda, gerek proje bazında gerek projelerin uygulanmasında hiçbir şekilde tarafımızca hazırlanan projeler uygulanmamıştır. Uygulanan projeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan bir firma tarafından hazırlanmış, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Projenin uygulama aşaması ise yine bizim dışımızda yapılmış olup ihale yoluyla değil, hizmet alımı yöntemiyle anlaşılan firmayla sözleşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan bu garabetin benimle, ekibimle, öğrencilerimizle ve o zaman görev yaptığım KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile hiçbir bağlantısı yoktur".

Sosyal medyada ve basında Şile Kalesi'nin aslına uygun restore edilmediğine yönelik haberler üzerine İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu inceleme başlatmıştı.

Şile Belediyesi: Son derece akademik ve bilimsel bir restorasyon çalışması

Öte yandan haberler ve sosyal medya yorumları üzerine 26 Ağustos Çarşamba günü yazılı bir açıklama Yapan Şile Belediyesi, restorasyon sürecinde yapılan çalışmaların son derece akademik ve bilimsel olduğunu savunmuştu. Kale restorasyonunun, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Bimtaş Boğaziçi İnşaat Müşavirlik AŞ tarafından hazırlanmış rölöve-restitüsyon ve restorasyon projeleri esas alınarak yürütüldüğünün vurgulandığı açıklamada, şöyle denilmişti:

"Bimtaş tarafından hazırlanan ve Koruma Kurulunca onaylanan restorasyon projesinin uygulanması aşamasında Koruma Kurulunun talebi üzerine 'savunma yapıları ve restorasyon' konularında uzman restoratör mimar, arkeolog  ve sanat tarihçisi üyeleri içeren bir bilim kurulu oluşturulmuş, Şile Belediyesi’nce uygun bulunmasıyla çalışmalar bu bilim kurulu eşliğinde devam etmiştir. Uygulama safhasında onaylı projenin dışına çıkılmamıştır".

Şile Kalesi olarak da anılan Ocaklı Ada Kale’nin 17.09.2010 tarih ve 31780 sayılı karar ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla Şile Belediyesi'ne tahsis edildiğinin anımsatıldığı açıklamada, süreç hakkında şu bilgiler veriliyor:

"2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 12. Maddesine dayanılarak çıkarılan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik gereği 5.240,00 ( Beş Bin İki Yüz Kırk ) m2 alana sahip Ocaklı Ada üzerinde bulunan ve Şile Kalesi olarak anılan tarihi kale restorasyonunun uygulama işi, ‘‘ Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kapsamında Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunları Uygulama ile Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımına Dair Yönetmeliğin” 24. Maddesi gereği Belli İstekliler Arasında İhale yöntemi ile ihale edilmiş, 02.01.2012 tarihinde BEKİROĞLU İNŞAAT RESTORASYON SANAYİ ve TİCARET A.Ş. ile sözleşmesi imzalanmıştır.

2863 sayılı kanunun 12. maddesine dayanılarak çıkartılan Taşınmaz Kültür Varlıklarına katkı payı kapsamında ödenek (%80) sağlanarak ihale edilmiş olup; 02.01.2012 tarihinde imzalanan sözleşme ile restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.


Restorasyon süreci

Restorasyon proje kararı; olduğu gibi koruyarak tehlike arz eden kısımlar sağlamlaştırılarak farklı bir fonksiyon vermeksizin özgün ahşap merdivenleri canlandırıp seyir kalesi-hisarı olarak kullanılması önerilmiştir. Adaya kale ziyaretçileri (minimum sayıda 7şer kişilik guruplar halinde) kabul edilmesi planlanmıştır.

Kale’nin tasarım ilkeleri belirlenirken öncelik, tarihsel-doğal konumun güncelleştirilmesi olmuştur. Aynı zamanda doğal tahribatın göz önünde bulundurularak gelecek tehlikelere karşı güçlendirme kaygısı güdülmüştür. Bununla birlikte Kale’nin detayları dönem kaleleri incelenerek ve yüklendiği işlevler göz önünde bulundurularak restorasyon projelerinin hazırlanması kararlaştırılmıştır.

Şile Ocaklı Kalesi Restorasyon Uygulama İşi kapsamında, 04.05.2010 tarih B.16.0.KVM.4.34.00.14/870 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararına istinaden oluşturulan Bilim Heyetinin gözetiminde,  yine aynı karar doğrultusunda Arkeolojik Kazı çalışmaları tamamlanmıştır.

Restorasyonun Bilim Kurulu

Kale restorasyon projesinin bilim kurulu; İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon A.B.D Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prohistorya ve Ön Asya Arkeoloji A.B.D Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatı A.B.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Vefa Çobanoğlu’ndan oluşmaktadır".

http://www.yapi.com.tr/haberler/tevfik-ilterden-sile-kalesi-aciklamasi_133703.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!