b>Esenboğa Havalimanı'nın yeni iç ve dış hatlar terminalleri yap-işlet-devret ihalesinin resmi sözleşmesi, Tepe-Akfen Ortak Girişimi (TAV) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında imzalandı.
GHMİ Genel Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen imza töreniyle, 12 Nisan 2004 tarihinde gerçekleştirilen ihale uyarınca yeni iç ve dış hatlar terminali ve mütemmimlerinin yapım ve işletimi 36 aylık inşaa sürecinin ardından 15 yıl 8 ay süreyle Tepe-Akfen Ortak Girişimi'ne verildi.
DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin, törende yaptığı konuşmada, Esenboğa Havalimanı terminalinin 1955 yılından beri hizmet verdiğini belirterek, zamanla yıpranan ve eskiyen bu terminalin Ankara'ya yakışmadığını dile getirdi. Tekin, projeyle Ankara'nın başkente layık bir terminale kavuşacağını kaydetti.
Tepe Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur da, İstanbul'daki Atatürk Havalimanı Dış hatlar Terminali'ni süresinden önce bitiren ortak girişimin, yaklaşık 5 yıldır bu terminali başarıyla işlettiğini belirterek, burada kazandıkları deneyimi Esenboğa Havalimanı'na taşıyacaklarını anlattı.
Kredi görüşmeleri bitince inşaat başlayacak
Yeni iç ve dış hatlar terminali binası ve mütemmimleri projesi kapsamında, bugünkü mevcut C terminali yerleşim alanı yıkılarak yerine inşaa edilecek olan 158 bin metrekarelik terminal binasında, en son sistem ve cihazlarla donatılmış, bünyesinde yüzde yüz bagaj taramaya yönelik son teknoloji ürünü EDS ve EDDS güvenlik sistemleri bulunan 8 adet dış hat, 11 adet de iç hat olmak üzere toplam 19 yolcu köprüsü kurulacak. ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından birçok havalimanında kullanılmaya başlanan EDS güvenlik sistemi de ilk defa Türkiye'de Esenboğa Havalimanı'nda kullanılacak.
Projede, 100 bin metrekarelik 4050 araçlık katlı otopark ile 30 bin metrekarelik açık otobüs parkı ile 200 bin metrekarelik apron yapımı da yer alacak. Terminalin yıllık yolcu kapasitesi 10 milyon kişi olacak. İnşaa süresince havalimanı giriş yolu ormanlık alana kaydırılacak. Terminal binasında, yolcu kullanım alanları olarak restoran, mutfak, cafe/bar, mescit, çocuk oyun salonu, uçak şirket büroları, teknik merkezler, CIP salonu (iç ve dış hatlar ayrı), VIP salonu (iç ve dış hatlar ayrı), duty free, check-in büroları, ticari üniteler, konferans salonu, PTT, seyahat acenteleri ve bankalar bulunacak.
Projelendirme ve yapımı için 36 ay süre öngörülen yeni terminal binasının toplam yatırım tutarı ise 189 milyon Euro olarak öngörülüyor. Projeye, kredi görüşmelerinin ardından bir ay içerisinde başlanması planlanıyor.
|