b>Eskişehir’de tadilatına 3 yıl önce başlanan, ancak ödeneksizlikten çalışma yapılamayan ve bu sürede ziyarete kapalı tutulan müzenin bahçesindeki tarihi eserler, kar altında kaldı.
Arkeoloji Müzesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çevreden derlenen eserlerle 1945 yılında Alaaddin Camii’nde kurulan Eskişehir Arkeoloji Müzesi, 1966 yılında Kurşunlu Camii Külliyesi’ne, 1974 yılında da Akarbaşı semtindeki bugünkü binasına taşındı.
Müzede, tarih öncesi çağlara ait bitki ve hayvan fosilleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig çağlarına ait heykeller, Demircihöyük kazısında elde edilen buluntular, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler, Antik ve İslami devirlere ait sikkeler, heykeller, lahitler, Şarhöyük (Dorylaeum) Roma Çağı yer mozaikleri ve Babadat kazısı buluntuları 2001 yılı Mart ayına kadar sergileniyordu.
Kültür Bakanlığı tarafından binanın genişletilmesi için 2001 yılı Mart ayında ihale edilen müzeye, ödenek yokluğu nedeniyle tadilatın 2 yıldır yapılamaması sonucu hâlen ziyaretçi kabul edilmiyor.
Müzedeki etnografik eserlerin bir kısmı ‘konteynır’ların içinde muhafaza edilmeye çalışılırken, bahçede bulunan tarihi mermer heykeller, mezar stelleri, adak taşları, lahitler, miltaşı ve pişmiş toprak küpler, çeşitli mimari parçalar, kar altında kaldı.
Yetkililer, müzenin tadilatı için bugüne kadar 500 milyar lira harcandığını, inşaatın tamamlanması için 7 trilyon liraya ihtiyaç duyulduğunu belirttiler.
|