Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tapu Değişimi için Süre Azalıyor, Başvuru Çok Az

Türkiye'de eski sisteme göre düzenlenen konut ve işyeri tapularının kat mülkiyetine çevrilmesi için verilen süre daralıyor. İki yıllık sürenin dolmasına 9 ay kaldı. Ancak geçen 15 aylık sürede başvuru sayısı sınırlı kaldı. Tapuların yüzde 90'ının değişmesi gerekirken sadece yüzde 10'luk bir bölümü değişti.

Zaman Gazetesi
6 Tapu Değişimi için Süre Azalıyor, Başvuru Çok Az

Türkiye'de eski sisteme göre düzenlenen konut ve işyeri tapularının kat mülkiyetine çevrilmesi için verilen süre daralıyor. İki yıllık sürenin dolmasına 9 ay kaldı. Ancak geçen 15 aylık sürede başvuru sayısı sınırlı kaldı. Tapuların yüzde 90'ının değişmesi gerekirken sadece yüzde 10'luk bir bölümü değişti.

28 Kasım 2009'a kadar değişiklik yapmayan daire, büro veya işyeri sahipleri, bin liraya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Tapuyu değiştirmenin maliyeti ise parsel büyüklüğü ve üzerindeki binanın daire sayısına göre değişiyor. Daireleri fazla olan apartmanlardaki mülk sahipleri, değişiklik için daha az para ödeyecek. Daire sahipleri ise tapu değiştirirken alınacak 250 liralık döner sermaye harcının kaldırılmasını istiyor.

Türkiye'de tapuların halen büyük bölümü yapımı bitmemiş, inşası devam eden, kadastro kayıtlarında sadece üzerinde bulunduğu arsanın kaydının olduğu kat irtifaklı olarak düzenlenmiş durumda. Karışıklığa yol açan eski sisteme son vermek için hazırlanan Kat Mülkiyeti Kanunu, 28 Kasım 2007 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kanunla bina ve bağımsız bölüm (daire, büro, işyeri vb.) gayrimenkullerin kat irtifakından kat mülkiyetine dönüştürülmesi zorunluluğu getirildi. Buna göre cinsinde "arsa" yazan tapuların, "kagir yapı"ya dönüştürülmesi gerekiyor. Kanun değişikliği, bir yılı aşkındır yürürlükte olmasına rağmen vatandaşlar zorunluluktan habersiz. Değişikliğin bu yılın kasım sonuna kadar yapılması gerekiyor.

Tapuların yüzde 90'ının değişme zorunluluğunun tapu dairelerinde yığılmalara yol açmaması için erken davranılması isteniyor. Değişiklik için yapılacak masraf, binanın üzerinde bulunduğu parselin büyüklüğüne göre değişiyor. Değişiklik, ortak başvuruyla yapılıyor. Yapı kullanım izin belgeleri ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile başvurulması gerekiyor. Tapu değişikliğinin masrafları, sabit döner sermaye harcının yanı sıra binanın üzerinde kurulu bulunduğu parselin büyüklüğüne göre değişiyor. Mülk sahipleri 1 ile bin metrekare parseller üzerinde kurulu yapı için 300, bin ile 3 bin arası için 414, 3 bin üzerindeki parsellerde ise her bin metrekare için fazladan 34 lira ödeyecek. Döner sermaye harcı ise bir tapu için iki işlek üzerinden alınıyor. Her işlemden 125, toplamda 250 lira harç alınıyor. Tapu dairelerinden verilen bilgiye göre bina başına masraf 550 ile 664 lira arasında değişecek. Apartmanda daire sayısı arttıkça masraf da azalacak.

Kasım sonuna kadar daire, büro veya işyerine ait tapusunu değiştirmeyenlere, ana gayrimenkul belediye sınırları içindeyse belediye, dışındaysa mülkî amir tarafından bin lira idari para cezası uygulanacak.

Kat mülkiyeti için istenen belgeler

* Yapını vaziyet planının yer aldığı yapı kullanma izin belgesi.
* Kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.
* Yapıdaki her bağımsız bölüm sahibi tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tapu-degisimi-icin-sure-azaliyor-basvuru-cok-az_68485.html

Read Comment Section
6 Yorum Yorum Yaz
  • zaten var olan bir seyi kanun adi altinda yeniden varetmek bence çok saçmalik her nekadar kriz teğet geçti deniliyorsa da hiç de öyle olmadiğina inaniyorum gerçekten insanlar çok zor durumdalar ...bizler vatandaş olarak susmaya devam edersek daha böyle yasalar çok çıkar insanlar ekmek paralarını zor buluyorlar bu yasanın iptaLini istiyorum...! YANITLA
  • resmi gazetede yasada kat irtifakı kurulmuş ve kullanma izni alınmış ibaresi bulunmakta. kat irtifakı kurulup kullanma izni alınmamış binalar bu yasa dışında kalmaktadır.oturdugum binanın 94 yılında bitti tapuları kat irtifakı tapusu. kullanma izni alınmadı. dolayısıyla 5 yıllık ruhsat süresi doldu ve ruhsatsız konuma düştü. bu durumda yapılması gereken ruhsat yenileme yapılması gerekiyor, bunlar da yeterli kalmayacaktır nedeni ise deprem yönetmeliğine uygun olup olmadıgı, bunun için de karot deneyleri yapılmalı ve eger güçlendirme çıkarsa binanın güçlendirilmesi gerekmektedir bu işlemler neticesinde kullanma izni alınabilirse kat mülkiyetine geçilebilir. bu işlemlerin maliyeti ise bin liradan muhakkak ki fazladır. artı yasa tam olarak yorumlanmamıştır. detaylı incelenirse konu net olarak anlaşılacaktır.saygılar.. YANITLA
  • Şubat 2008'de Kat Mülküyeti yazan bir daire aldım tapuda Kat Mülkiyeti yazıyor biz de mi tapuyu değiştireceğiz bir açıklama yapılsın turkoglu_46@hotmail.com YANITLA
  • dask yaparak bazılarına peskes cekiliyor hiç bi işe yaramayan deprem sigortası aynı zamanda bir işe yaramayacak mülkiyet ve kat irtifakına dönusum devlete gelirden başka bişey degil. hiç bi anlamı olmayan dask seneler sonra bazı zenginlerin cebini dolduruyor bugun deprem olsa ve büyük yıkım olsa hangi sigorta bu parayı ödeyebilir ve benim evim gittikten sonra evi verse ne olur bu devirde evin içini dösemek o kadar kolay mı? sadece binayı karsılıyorlar, esyaları ne yapacaz onları almak için sarkı mı söyliyecez? YANITLA
  • vatandaş evine ekmek götürme derdinde masrafı biraz az alsınlar lütfen YANITLA
6 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!