stanbul'un en yeşil alanlarından Saip Molla ve Serdaroğlu özel ormanlarını betona teslim eden Acar İnşaat'ın hızlı yükselişi 1987 yılında başladı. Geçen yıllar içinde çok sayıda hükümet, bakan, belediye başkanı değişse de, Acar İnşaat'ın büyüme hızı hiç kesilmedi. Yeşile doymayan inşaat devinin yükseliş tablosu şöyle oluştu:
1987 (Başbakan Turgut Özal, Orman Bakanı Hüsnü Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Beykoz Belediye Başkanı Ali Zengin-ANAP):
Acarkent ve Acaristanbul'un kurulduğu Saip Molla ve Serdaroğlu özel ormanlarının yapılaşmasının yolu açıldı. 1. Özal hükümeti döneminde 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 52 maddesi değiştirildi. Değişiklik 22 Mayıs 1987'de yapıldı.
Özel ormanlarda yüzde 6 oranında inşaat yapılmasına olanak sağlandı. Eski Orman Bakanı Hasan Ekinci ve diğer 4 hissedar, Saip Molla Özel Ormanı'nı 6 Nisan 1988'de Yaşar Keskin'e sattı. Yaşar Keskin'den özel ormanı kat karşılığı alan Acarlar, Orman Bakanlığı'ndan kesin izin kararını alarak Acarkent'in planlarını yaptı. Planlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı.
Sosyal binalar yapılaşma dışı
1988 (Başbakan Turgut Özal, Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Beykoz Belediye Başkanı Ali Zengin-ANAP):
Beykoz Belediyesi, Acarkent'e inşaat ruhsatı verdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan planın notlarına göre, araziye yapılacak sosyal ve kültür tesisleri, dini yapılar, hizmet binaları, sağlık yapıları, kapalı spor salonları, ticarethane mahalleri yüzde 6 yapılaşma oranının dışında tutuldu.
1993 (Başbakan Tansu Çiller, Orman Bakanı Hasan Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan-SHP): Büyükşehir Belediyesi imar planı ve avan projeleri iptal etti. Büyükşehir Belediyesi'nde o dönemde İmar Daire Başkanı olarak görev yapan Mehmet Yıldız, olayı şöyle anlattı: "O zaman biz dosyayı belediyede bulamadık. Dosya Büyükşehir Belediyesi'nin kaydına girmemiş. Dosya elden gelmiş, imzalanmış. Büyükşehir Belediyesi'nden verilmiş onayın yasal olmadığını açıkladık. İlçe belediyesine, Büyükşehir'den verilmiş olan onayın yasal olmadığını yazdık. Bizim bu iddialarımız üzerine müfettişler geldi, incelemeler yaptı. Ancak müfettişler raporlarını Bedreddin Dalan'ın lehinde hazırladı. Bir sonuç elde edilemedi."
1995 (Başbakan Tansu Çiller, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek-RP)
Bölge sit alanı ilan edildi. Her türlü yapılaşma imar izni Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na geçti.
1996 (Başbakan Mesut Yılmaz, Orman Bakanı Nevzat Ercan, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek-FP): Yapılaşma sürdü.
1996-1997 (Başbakan Necmettin Erbakan, Orman Bakanı Mehmet Ali Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek-FP): Yapılaşma sürdü.
1997 - 1999 (Başbakan Mesut Yılmaz, Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek-FP): Yapılaşma sürdü.
1999 - 2002 (Başbakan Bülent Ecevit, Orman Bakanı Arif Sezer, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler-DSP): Yapılaşma sürdü.
2002-2003 (Başbakan Abdullah Gül, Orman Bakanı Osman Pepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler-DSP): Yapılaşma sürdü. Acarkent'te 97 ve 79 metre yüksekliğinde iki gökdelen yükselmeye başladı.
2003-2006 (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman Bakanı Osman Pepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül-AKP): Acaristanbul büyümeye başladı. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Orman Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi karşı davalar açtı.
Büyükşehir de dava açmış
Acaristanbul projesine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin 2003 yılında İstanbul 3. İdare Mahkemesi'ne ortaklaşa başvurarak dava açtığı ortaya çıktı.
Mahkemenin başvuruyu kabul etmemesi üzerine dosyayı değerlendiren Danıştay, kararı iptal ederek mahkemenin görülmesine karar verdi. Mahkemenin önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.
Serdaroğlu Özel Ormanı üzerinde yapımına başlanan ancak bakanlığın izni iptal etmesiyle durdurulan projeye karşı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi de mücadele veriyor.
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, 2003'te Büyükşehir Planlama Dairesi'yle birlikte projenin çevreye etkilerinin hesap edilmemesi ve koruma mevzuatına aykırılığı nedeniyle İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı.
Turgut, mahkemenin "itiraz süresinin aşıldığı" gerekçesiyle başvuruyu reddetmesi üzerine temyize gittiklerini, iptal kararını bozan Danıştay 6. Daire'nin "bilirkişi heyeti oluşturularak davanın görülmesine" karar verdiğini, önümüzdeki günlerde davanın görülmesini beklediklerini söyledi.
Turgut şöyle devam etti: "Projeye 3 No'lu Koruma Kurulu ve Beykoz Belediyesi onay verdikten sonra Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü de rutsat verilebileceği kararını vermiş.
'Villalar yıkılmalı'
Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü ile birlikte dava dilekçesini hazırladık. Bu dava ve diğer davalar çok önemli. Mimarlar Odası'nın açtığı davada ruhsat iptal edildi. Bu davaların sonucunda, binaların belediye tarafından yıkılması gerekir."
Dava yağmuru
Projeye karşı açılan diğer davalar şunlar:
Mimarlar Odası'nın İdare Mahkemesi'ne "ruhsat iptali" için açtığı dava kabul edildi. Temyiz istemi de reddedildi. Mimarlar Odası, mahkeme kararının uygulanması için harekete geçti.
Orman Genel Müdürlüğü, projedeki 829 villanın kat irtifalarının iptali için Acarlar İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye karşı Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Dilekçede, idareden izin alınmadan ve yasalara aykırı olarak yapıldığı iddia edilen villaların üçüncü kişilere devrinin önlenmesi için mahkemeden tedbir istendi.
Çiçek: Kanundan üstün kimse yok
Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Acarkent tartışmalarıyla ilgili olarak, "Bu ülkenin yargısı var, bu ülkenin güvenlik güçleri var. Hiç kimse kendisini bu kurallardan, bu kanunlardan üstün tutamaz" dedi. Çiçek, unları söyledi: "Bu konu Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadı. Türkiye'de devletin giremediği yer olmaz. Devlet her halükarda kurallara uygun olarak girer."
'Yasal yapılaşma sınırında'
Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül de, Acarkent'te yasal yapılaşmanın üzerine çıkıldığını ancak Acaristanbul'da şu andaki inşaatların yasal yapılaşma hakkının da altında olduğunu savundu. Ergül, "Mahkemenin 30 Haziran 2005'te verdiği yürütmeyi durdurma kararından sonra inşaat çalışmalarını tamamen durdurduk" dedi. Ergül şöyle devam etti: "Koruma Kurulu'nun kararına göre inşaat ruhsatı verilmiş. Biz göreve geldikten sonra inşaat ruhsatını iptal edemezdik."
Başar, savcıları suçladı
Orman Bölge Müdür Yardımcılığı görevinden ayrılarak Acarlar İnşaat'ta genel müdür olan ancak daha sonra anlaşmazlığa düştüğü şirketle yollarını ayıran Ahmet Başer, "Beykoz Cumhuriyet Savcısı Acar- istanbul projesiyle ilgili olarak tam yedi ihbarıma takipsizlik kararı verdi" dedi. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül'ün de Acarlar lehinde çalıştığını öne süren Başer, dün Sabah gazetesine yaptığı açıklamada da, Beykoz'da görev yapan üç savcının Acar ailesiyle menfaat ilişkisine girdiğini öne sürdü.
'Güvenlik şirketi faaliyet göstermedi'
Türk askerlerinin başlarına çuval geçirildiği Süleymaniye baskını sırasında Genelkurmay Harekât Başkanı olan emekli Korgeneral Köksal Karabay, Acarkent'e ilişkin haberlere konu olan güvenlik şirketinin, tek bir gün dahi faaliyet göstermediğini söyledi.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin, "Acarlar'ın silahlı adamları orman görevlilerini tehdit etti" açıklamasının ardından, Karabay ile Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar'ın ortak güvenlik şirketi kurduğu ve bir de benzin istasyonlarının bulunduğu ortaya çıktı. Acarlar'ın adamlarının devlet görevlilerine silah çekme cüretini bu ilişkiler ağı nedeniyle bulduğu yorumu yapıldı.
Black Hawk Uluslararası Güvenlik A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Karabay, iddiaları şöyle yanıtladı: "İsmet Acar çok eskiden arkadaşım. Emekli olunca 'Ne yapmayı düşünüyorsun?' dedi, 'Mütevazı bir iş kurmayı düşünüyorum' dedim. 'Beraber bir güvenlik şirketi kuralım' dedi. Kurduk. Bir elemanın 1 milyar 250 milyon civarında maliyeti var. 'Kim 1.5 milyar verip kapısının önünde adam bekletir? Bu işi donduralım' dedik. İsmet Bey, 'Ticaret sicilden kaydımızı sildirmeyelim. Hazır şirket, ileride devam ederiz' dedi. Ben beş kuruş para yatırmadım. İsmet Bey kendime ait ne iş düşündüğümü sordu, 'En kılçıksız iş benzin istasyonu' dedim. İsmet Beyler villa satmış, karşılığında Bodrum'da bir benzin istasyonu alınmış. Yüzde elli ortak olduk. 50 milyar sermaye koydum. Opet'in sahibi Fikret Öztürk de yardımcı oldu."
Karabay, silah çekme olayını Acar'a sorduğunu belirterek, "Hiç böyle bir olay yok. Olsa, Mayıs 2005'ten bugüne kadar işlem yapılmaz mı? İsmet Bey'le konuşun, ne derece dürüst ve mert olduğunu göreceksiniz" dedi.
|