Cunda'ya da "Çılgın Proje"!
Silivrikapı Hipojesi Artık Korunacak
Rahmi Koç Cunda'da Müze Açtı
Korumanın Yeni Yolu "SİT" Oldu!
Parklarının Betonlaştırılmasına...
Parkı Yenilerken, Heykelleri...
Alpler'e 'Ne Gerek Vardı' Koruması
Kurullardaki Çark Nasıl İşliyor?
Sıra Fethi Paşa’da mı?
Yıldız Parkı Genişleyecek!
Danıştay: İki Bakanlık Doğayı Yok Etti!
Ayvalık Tabiat Parkı için...
Atatürk Müzesi Önü Otopark Oldu
Park İhlallerine Bariyerli Çözüm!
Güvenpark'a Yer Altı Otoparkı!
"Güvenpark" Tartışması Büyüyor:...
Bir Yokoluş Hikayesi: Güvenpark
"Park Altına Otopark" Tartışma Yarattı!
"Yeni Yönetmelik, Meydanları...
Kıyılardaki Kaçak Yapılar...
Hastaneye Otopark Yapmak için...
Eyvah, Tabiat Parkı Olduk!
"İstanbul'a Central Park Yakışmaz"
Milli Park'ta HES'e Onay!
"Tabiat Parkının 'Koruma Kalkanı' Kalkıyor mu?"
Ayvalık Tabiat Platformu, Türkiye'nin en büyük tabiat parklarından biri olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın "koruma kalkanını" kaldıran plan Danıştaydayken aynı içerikte yeni bir plan yapılmasına tepki gösterdi.
Bianet'in haberine göre, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın "koruma kalkanını" kaldıran imar planına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açtıkları dava Danıştaydayken iptal edilen hükümleri içeren yeni bir plan yapılmasına tepki gösterdi.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Türkiye'nin en büyük tabiat parklarından biri olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, 20 Ada, ve deniz dahil olmak üzere yaklaşık 18 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. "Bitki ve balığı korunması gereken bir yer" Platform, parkın içerisinde farklı mini ekosistemler barındıran ve çeşitli endemik türler olmak üzere çok sayıda bitki ve balık türü ile korunması gereken çok özel bir alan olduğunu belirtiyor: "Akdenizde sadece iki yerde bulunan Kızıl Mercanlar parkta yer alıyor. Kuzey Ege'nin bu nadide parçası hem doğal güzellikleri hem de bozulmamış özellikleri ile uzun zamandan beri çeşitli sermaye gruplarının gözde rant alanlarına dönüşmüş durumda. Tabiat Parkına yönelik olarak: Rüzgar Elektrik Santralleri (RES) için, maden için, otel için, çeşitli turizm faaliyetleri için, konut ve kooperatif için çok sayıda sermaye gruplarının girişimleri olduğunu biliyoruz. " Parkla ilgili 2004 yılında "Uzun Devreli Gelişme Planı" kabul edildi. Platform, 2009'da bu planların revize edilmesine karşı parkın koruma kalkanının kaldırdığı gerekçesiyle birçok dava açtı; Danıştayın iptal ettiği hükümleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temyiz etmesi nedeniyle dava sürüyor. "Mutlak koruma alanları kalmıyor" Platform, dava sürerken aynı hükümleri içeren yeni plan yapılmasının hukuk dışı olduğunu belirtti. * Danıştay'ın iptal ettiği hükümlerin yeni plana tekrar konması, bu da yetmiyormuş gibi planda Rüzgar Elektirik Santrallerine ilişkin özel hüküm konması ise planın kimin talepleri ile yenilendiğinin habercisi. * Müze olması gereken yapılara 'fonksiyon yükleme' maddesinin geri getirildi. Kişilere ait arazilerin yasal zorunluluk olarak kamulaştırılması maddesi varken tam tersi olarak park içinde kamuya ait arazilere 'satış ve kiralama" maddeleri kondu. Bu alanların nasıl kullanılacağına ilişkin yeni hükümler getirildi, mutlak koruma alanları ortadan kaldırıldı. * Kamuya ait alanların özellikle seçilmiş bir bölümüne özel mülk ve tarım arazileri için konmuş kriterlerin aynısı uygulandı. Kamu arazileri başta olmak üzere, parkın neredeyse tamamındaki koruma kalkanı isim değişiklikleri adı altında zayıflatıldı. "Cunda'nın kuzey bölümünde RES için ayrıldığı söylenen alanları (Pateriça ile Maden Boğazı arası) Mutlak Koruma statüsünden çıkartıldı." |