Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Suyumuz Buradan Geliyor!

İstanbul’da geçtiğimiz günlerde Sazlıdere Barajı’ndan şebekeye verilen suyun kötü kokması, dikkatleri su kaynaklarına çekti. Su seviyesi yüzde 10’lara düşen Sazlıdere Barajı çevresinde kirlilik had safhada. Uzmanlara göre, eğer su kokuyorsa, arıtma yetersiz. Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü bu barajdan Halkalı, Başakşehir, İkitelli, Bağcılar

Milliyet Gazetesi
Suyumuz Buradan Geliyor!

İstanbul’da geçtiğimiz günlerde Sazlıdere Barajı’ndan şebekeye verilen suyun kötü kokması, dikkatleri su kaynaklarına çekti. Su seviyesi yüzde 10’lara düşen Sazlıdere Barajı çevresinde kirlilik had safhada. Uzmanlara göre, eğer su kokuyorsa, arıtma yetersiz. Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü bu barajdan Halkalı, Başakşehir, İkitelli, Bağcılar bölgelerine verilen suyun kötü kokulu çıkması nedeniyle vatandaşlar İSKİ’yi şikâyet yağmuruna tutarak suyun lağım koktuğunu bildirmişti. İSKİ’den yapılan açıklamada ise yosun kokan suyun sağlık açısından bir sorun yaratmadığı açıklanmıştı.

‘Su kokmamalı’

Vatandaşları tedirgin eden bu suyun kaynağı olan ve İstanbul’un yedinci büyük barajı konumundaki Küçükçekmece’deki Sazlıdere Barajı’nın suyu her geçen gün biraz daha buharlaşıyor. Baraj göletinin büyük ölçüde kuruduğu görülürken, havza çevresinde hiçbir koruma önlemi alınmaması dikkat çekiyor. Başıboş köpeklerin dolaştığı su havzasının kıyılarındaki bataklıklar çöplerle dolu. Havza suyunun rengi de oldukça bulanık ve koyu renkte. Baraj kapaklarının bulunduğu bölümde ise herhangi bir yetkili bulunmuyor.

İstanbul Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Uğur, Sazlıdere Barajı’nda kirliliğin bir süredir mevcut olduğunu belirterek, “Eğer şebekeden insanlara ulaşan su kokuluysa yeterince arıtılmamış demektir. Çünkü içme suyu arıtma tesisini kokunun giderilmesi için de kurarsınız. Belki bir günlük kullanımla risk oluşmayabilir. Ancak bu durum o suyun iyi arıtıldığını göstermez” diye konuştu.

‘Başka bir tür arıtma şart’

Su Kirlilikleri Çevre Araştırmaları Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Derin Orhon ise İstanbul’daki su havzalarının yeterince korunamadığına dikkat çekerek, “Kaçak yapılaşma ve endüstrileşme büyük sorun. İstanbul artık kendi su kaynaklarıyla yetinemez hale geldi. Melen Çayı üzerinde de büyük bir kirlenme olayı var” diye konuştu.

Mevcut arıtma sistemlerinin Sazlıdere Barajı’ndaki gibi bir kirliliği gideremeyeceğini de savunan Orhon, “Eğer lağım suyu kirlenmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda bunu arıtmadan geçirseniz bile bir faydası olmaz. Onu atık su arıtma sistemiyle arıtmak gerekir” dedi.

Barajlardaki doluluk yüzde 30’un altında

İSKİ’nin önceki gün açıkladığı rakamlara göre kentin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranı bu yıl ilk kez yüzde 30’un altına düştü. 10 barajdaki su miktarı önceki gün 260 milyon 509 bin metreküp olarak ölçülürken, 54 bin 600 metreküp biriktirme hacmine sahip Pabuçdere Barajı’nda sadece 543 metreküp su kaldı. 235 bin 370 metreküplük biriktirme hacmiyle İstanbul’un en büyük barajı olan Ömerli’nin doluluk oranı ise 33.31.
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada dün etkili olan sağanak yağışların barajlardaki oranın artmasında etkili olduğu ifade edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/suyumuz-buradan-geliyor_62578.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!