b>Suudi Arabistan 20 yılda 500 milyar dolarlık yatırım yaparak petrol krallığından gelişmiş bir sanayi devine dönüşmeyi hedefliyor. Bu program kapsamında 6 yeni şehir inşa edilip milyonlarca kişiye isdihdam olanağı sağlanacak. Çölde yükseler binalar, kuleler ve vinçler ülkeyi bir inşaat alanına çevirirken Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerden gelen on binlerce işçi de burada kazandıkları parayla kendi ülkelerindeki ailelerinin geçimine katkıda bulunuyor.
Suudi Arabistan'ın hedeflerini bu kadar büyütmesinin temelinde 2002 yılından bu yana 4 kat artarak ay başında 100 dolar seviyesine ulaşan yüksek petrol fiyatlarının gelirleri hızla artırması bulunuyor. İran Körfezi'ndeki ülkeler 2002-2006 yılları rasında petrolden 1.5 trilyon dolar gelir elde ettiler. Bu rakam bir önceki 5 yıllık dönemde elde edilen gelirin 2 katı. Suudi Arabistan ise petrol gelirlerinden aslan payını alan ülke olarak göze çarpıyor. Başkent Riyad'da birbiri ardına alışveriş merkezleri, elektronik ürün satan mağazalar ve lüks butikler açılıyor. Daha önce Saudi British Bank olarak bilinen SABB'ın baş ekonomisti John Sfakianakis New yor Times gazetesinde yayımlanan açıklamasında "Suudi ekonomisi 20 yıldır rölantideydi. Bugün burada hissedilen 'Piyango kazandık bunu boşa harcamalayalım' sözüyle özetlenebilir" dedi.
24.5 milyon nüfusa sahip olan ve 7 milyon yabancıya ev sahipliği yapan ülkede 15 yaşın altındaki kesim nüfusun yüzde 40'ını oluşturuyor. Dünyanın en yüksek doğum oranlarından birine sahip olan Suudi Arabistan'da nüfusun 2025 yılında 40 milyona ulaşması bekleniyor. Bu durumun farkında olan Suudi Arabistan hükümeti de petrol dışındaki sektörleri de geliştirerek genç nüfusa yeni iş alanları açmayı planlıyor. Georgetown Üniversitesi profesörlerinden Jen-François Ceznec "Yeni vizyon 2030 yılına kadar krallığın büyük bir sanayi gücüne dönüştürülmesi" diyor. Son bir kaç yıldır hızla büyüen özel sektör ekonominin yüzde 45'ini oluşturuyor. 20 yıl önce bu oran yüzde 20 düzeyindeydi.
10 milyar dolara mal olacak dünyanın en büyük petrokimya tesislerinden biri de bu planın parçalarından yalnızca biri. Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen bu tesis küresel çarkın bir dişlisi olacak. Kızıl Deniz kıyısında inşa edilen tesiste üretilecek olan plastik, Japonya'da televizyonların, Çin de cep telefonlarının ABD ve Avrupa'da satılan binlerce ürünün yapımında kullanılacak. Suudi petrol devi Aramco ve Japon kimya devi Sumitomo'nun ortak olduğu Petro Rabigh projesinde kullanılan çelik miktarı Eiffel Kulesi'nde kullanılanın tam 10 katı.
Çölde geleceğin şehirleri yükseliyor
Şehrin adı: Prens Abdülaziz ben Musaed
Yatırım miktarı: 8 milyar dolar
İşgücü: 55 bin
Nüfus: 300 bin
Şehrin adı: Bilgi
Yatırım miktarı: 7 milyar dolar
İşgücü: 20 bin
Nüfus 50 bin
Şehrin adı: Kral Abdullah
Yatırım miktarı: 27 milyar dolar
İşgücü: 1 milyon
Nüfus: 2 milyon
Şehrin adı: Jazan
Yatırım miktarı: 27 milyar dolar
İşgücü: 500 bin
Nüfus: 250 bin
|