üleymaniye'de Büyükşehir ve Eminönü belediyelerinin 2 bin 800 binayı yıkarak Osmanlı mimarisi tarzında yeniden yapma projesi tartışma yarattı. UNESCO İstanbul Dünya Mirası Yürütme Komitesi üyelerinin ardından 9 mühendis odası da projeye tepki gösterdi.
Projenin gerçeğe uygun yürütüleceğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihsel dokuyu zedeleyecek bir şey yapılmayacağını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da projenin çok geciktiğini savunarak, "Buradaki eserler birer birer yok oluyor" dedi.
Topbaş'ı dün başkanlık makamında ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, tartışma yaratan Süleymaniye Projesi'nin gerçeğe uygun bir şekilde yürütüleceği konusunda güvence verdi. Günay, "Orada tarihsel dokuyu zedeleyecek hiçbir şey yapılmayacak" dedi.
'KİPTAŞ yapacak'
Süleymaniye bölgesinde hızlı bir şekilde şantiye çalışması başlayacağını anlatan Topbaş da, "Süleymaniye bölgesine en kısa sürede girmek istiyoruz. Çok uzadı, çok gecikti. Birer birer burada eserler yok oluyor. Tescilli olan yapılar, tescilli niteliklerine uygun olarak yapılacak" diye konuştu. Topbaş çalışmaların KİPTAŞ aracılığıyla yapılacağını, gerekirse TOKİ'nin de katkı sağlayacağını kaydetti.
Eminönü Belediye Bakanı Nevzat Er ise tescilli eski eser olan ahşap binaların özgün malzemesine uygun olarak ahşap malzeme kullanılarak inşa edileceğini savunarak, yok olmuş eserlerle ilgili çalışmalarda da Koruma Kurulu'nun onayıyla çelik taşıyıcı sistem kullanılacağını söyledi.
Mimarlardan projeye tepki
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı 9 oda tarafından dün yapılan ortak açıklamada, projenin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) ve Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi (ICOMOS) tarafından kabul edilmesi olanağının bulunmadığı kaydedildi.
Açıklamada, dünyanın hiçbir yerindeki tarihi çevre koruma yasa ve yönetmeliklerinin, 'eski yapı tekniği ile inşa edilmiş tarihi mahallelerin çelik konstrüksiyonla inşa edilip üzerine ahşap kaplama yapılması' şeklinde bir koruma yönteminden söz etmediği vurgulandı. "Sülaymaniye gibi Osmanlı klasik döneminin en eski külliyesini barındıran bir merkez mahallesinde uydurma İstanbul tasarlanması ilkel bir rant uygulaması hayalinden başka bir şey değildir" ifadelerine de yer verilen açıklamada, "İstanbul'un en merkezi tarihi mahallesini bir Disneyland'a çevirecek bu tür projelerin içerdikleri bazı bulanık düşünceler vardır. Sahte Süleymaniye ya da uydurma İstanbul rekonstrüksiyon projelerinin hiçbirinin kültürel amaçlara hizmet etmeyeceği bilinmelidir" denildi.
|