Dünyada 2 Milyar Kişi Kirli Su İçiyor
İstanbul’un Havası En Kirli...
Ergene 700 Milyon TL’lik Kanal...
Riva’yı Kimyasal Öldürüyor
Gediz Nehri'nde Tehlike Çanları
Su Kirliliği Mide Bulandırıyor
Su Kirliliğinde Türkiye Başı Çekiyor
Manisa'da düzenlenen Su Paneli'nde konuşan Türkiye Sulama Kooperatifleri Birlik Başkanı Halis Uysal, kooperatif olarak 42 ülkede yaptıkları araştırmada Türkiye'nin kirlilikte yüzde 69.8 ile başı çeken ülkeler arasında olduğunu söyledi.
DHA'nın haberine göre, Manisa'da düzenlenen Su Paneli'nde Türkiye'nin tarımda ve içme suyunda sıkıntı çekmemesi için yapılacaklar masaya yatırıldı. Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Amerika Florida Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen panelde Amerika'da su kullanımı ve kirliliğin önlenmesi için yapılan çalışmalar anlatıldı. Panele Florida Üniversitesi'nden Dr. Mark Clark, Dr. Gurpal Toor, Dr. Esen Momol, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Tosun, ziraat mühendisleri ve ilgili daire müdürleri katıldı.
Florida Üniversitesi'nden Dr. Mark Clark, su kullanımını azaltmak ve suyu korumak için Türkiye'deki çiftçi, ziraatçi, üniversitelerle ortak çalışacaklarını açıkladı. Clark, Türkiye'de proje olanakları yaratmak istediklerini belirterek, alınan önlemlerle şu anda Amerika'da su sorunu olmadığını ancak ilerde sorun yaşanacağını dile getirdi. Manisa Gıda Tarım Hayvancılık Müdür Vekili Gürsel Doğan, suyun önemininin giderek arttığını söyleyerek suyu korumak için önlemler alınması gerektiğini hatırlattı. Yağıştaki düzensizlikler, tarım, sanayi ve şehir atıklarıyla oluşan kirliğinin tehlike yarattığını dile getiren Doğan, suyun kalitesini ölçmek için 3 ayda düzenli olarak nitrat ölçümü yaptıklarını ve susuz kalmamak için herkesin önlem almasını istedi. 'Suyumuzu korumak için yasalar yapılmalı' Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Halis Uysal, 42 ülkede su kirliliğiyle ilgili yaptıkları araştırmada Türkiye'nin yüzde 69.8 ile en ön sıralarda yer aldığını açıkladı. Gediz Nehri, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Ergene Nehri'nin kirlendiğini belirten Uysal, "Amerika'da yasalar var, kimse kirletmeye yeltenemiyor. Bunun için yasalar yapılmalı" dedi. Türkiye'nin küresel ısınmada risk grubundaki ülkelerin başında geldiğini kaydeden Uysal, küresel ısınmanın sonucunda kuraklığın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Uysal, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin kuraklık tehlikesinde başı çektiğini belirtip şöyle konuştu: "Türkiye'nin 112 milyar metreküp su rezervi var. Bunun 95 milyar metreküpü barajlardan göllerden, 10-15 milyar metreküpü yer altı sularından. Bu suların yüzde 75'ini tarımda, yüzde 11 sanayide, yüzde 14 içme ve kullanma suyu olarak kullanılıyor. Diğer ülkelerde tarımda kullanılan su yüzde 40'ı geçmiyor. Bizim tarımsal sulamada acilen başka yöntemler bulup suyumuzu korumamız gerekiyor. Avrupa Birliği, Amerika su konusunda çok hassas. Bizde bu hassasiyet yok." 'Ders çıkarmalıyız' Su kirliliğine dikkat çeken Gediz Havzası Erozyonla mücadele Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigödelioğlu da suyu korumak için öncelikle kirlilikle başa çıkılmasını gerektiğini söyledi. Yıllardır Gediz Nehri'ni temizlemek için mücadele verdiklerini ifade eden Kilimcigödelioğlu, "Gediz şu anda çok kirli. Biz bu suları böyle kullanırsak ileride tamamen susuz kalırız. Amerikalılar gelip bize suyumuzu nasıl koruyacağımızı anlatıyor. Biz bundan ders çıkarmalıyız. Şu anda sıkıntı büyük. Gediz'in her yerinden zehir akıyor. 20 yıldır Gediz için çalışıyoruz. Şimdiye kadar 14 vali değişti, bir sürü çevre şehircilik müdürü değişti ama sonuç çok da değişmedi" dedi. GEMA Vakfı Başkanı Kilimcigödelioğlu, Gediz'de şu anda su kalitesinin 4'üncü sınıftan daha kötü olduğunu açıkladı. |