Turizmin Merkezinde Bir Garip...
2025 Yılında 3 Milyar İnsan...
1,8 Milyar İnsan Temiz Sudan Yoksun
4 Milyar Kişi Yılda En Az...
Efemçukuru'nun ÇED Raporu İptal Edildi
Su Kaynakları 2030’da Dünyaya Yetmeyecek
'Türkiye Su Zengini Değil'
ÇED'i Kaçırmışlar
Su Havzasında Susuz Kaldılar
İzmir’e 20 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru köyünün suyu, ağır metal kirliliği yüzünden kesildi. En büyük şüpheli ise bölgedeki altın madeni.
Efemçukuru köyü, İzmir’in temiz tek yüzey su toplama havzası olan ve İzmir’e içme suyu sağlamak üzere planlanan Çamlı Barajı havzasına komşu. Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Efemçukuru’nda TÜPRAG şirketi tarafından işletilen altın madeninin, İzmir’in suyunu kirleteceği gerekçesiyle kapatılması isteniyordu. Ancak altın madenine, geçtiğimiz günlerde kapasite artırımı izni verilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da altın madeni yüzünden, İzmir’e su sağlayacak olan Çamlı Barajı projesine izin vermediği ortaya çıkmıştı.
Köye tankerlerle su taşınıyor İzmir’in içme suyundan sorumlu olan Büyükşehir belediyesi Kurumu İZSU, Efemçukuru köyüne içme suyu sağlayan en önemli kuyuyu mühürleyerek, köye buradan su vermeyi durdurdu. Kurum, köyün susuz kalmaması için çareyi cılız bir yüzey suyunun kullanımında buldu. Ayrıca köye tankerlerle su taşınmaya başlandı. İZSU Su Arıtma Daire Başkanı Erkan Arsu ile görüşen EGEÇEP Yürütme Kurulu üyeleri Turgut İnel ve Cezmi Tomrukçu, Arsu’nun içme suyunun sudaki ağır metal kirliliği nedeniyle kapatıldığı bilgisini verdiğini söyledi. Sudaki kirliliğe altın madeninin neden olup olmadığının ise, jeoloji mühendisleri tarafından araştırılması gerekiyor. Bilim yıllardır uyarıyordu Efemçukuru köyü, İzmir’e içme suyu sağlayan Tahtalı Barajı koruma havzasına komşu ve yapımı planlanan Çamlı Barajının mutlak koruma havzasında. AKP, yıllardır “İzmir için yaşamsal önemde” denilen Çamlı Barajının yapımına “Altın madeni işletilsin” diye izin vermiyor. Ancak bilim insanları yıllardan beri ortaya koyduğu raporlarla birlikte uyarıyor: “Maden işletmesi ağır metal kirliliği yaratır, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirlenebilir. Yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar görür, bölgede uygulanan ekolojik tarıma zarar verir.” maden 1 Haziran 2011 tarihinden bu yana çalışıyor. Kirlilik raporlara yansıdı Efemçukuru'nun içme sularında Ağustos ayında yapılan analiz sonuçlarına göre, sudaki arsenik, demir ve mangan oranlarının yüksek olduğu tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) içme sularında litrede 10 mikrograma (mg/l) kadar ‘zararsız’ bulduğu arsenik oranı köy sularında 13,687 çıkarken, demir ve mangandaki durum ise çok daha kötü. 200 mg/l ye izin verilen miktar demir oranı 3360, 494 mg/l, 50 mg/l standart değere sahip olan mangan ise 145,979 mg/lt ölçüldü. İZSU analiz raporunda bu değerler için “aykırıdır” yazıldı. |