Su Deposundan Cumhuriyet Sanat Galerisi’ne!
Yıllardır köhne görüntüsüyle kurtarılmayı bekleyen Taksim Maksemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak hizmete açıldı.
Yıllardır köhne görüntüsüyle kurtarılmayı bekleyen Taksim Maksemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, Başkan Kadir Topbaş’ın talimatıyla başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanarak Taksim Maksemi’nin çok güzel bir sanat galerisine dönüştürüldüğünü belirterek, “Büyükşehir Belediyesi tüm İstanbulluların yakinen şahit olduğu gibi 5 yıldır her gün, ‘Bugün neyi yaparsak İstanbullulara daha iyi hizmet etmiş oluruz’ kaygısıyla çalışıyor, eserler üretiyor. Burası metruk bir alandı ve insanlar buradan geçmek bile istemiyordu. Ama şimdi Beyoğlu’nda gezenler bu sanat galerisine uğramadan, buradaki sergileri görmeden geçemeyecekler. İstanbulluların bu sanat galerisinin içini doldurmakta bizimle elele gönül gönüle olacağından hiç şüphemiz yok. İstanbullulara hazırlı olsun” diye konuştu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’un kültür mirasını ihya ederek ve geliştirerek genç nesillere aktarmak adına çok önemli yatırımlara imza attığını vurgulayarak, “Bu eserin restorasyonu daha önce atıl durduğu için çok anlamlı oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu eseri restore etmekle kalmadı, kültür mirasımızın yayılması için Cumhuriyet Sanat Galerisi’ne dönüştürdü. Belediye Başkanımıza ve Büyükşehir Belediyesi’nin diğer yöneticilerine bu güzel eser için çok teşekkür ediyorum” dedi. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecine bu esere iki fonksiyon birden yüklenerek önemli bir katkı sağlandığına dikkat çeken Ahmet Misbah Demircan, sanat galerisinin her gün onbinlerce insanın dolaştığı İstiklal Caddesi’nin hemen başlangıcında açılmasının çok önemli olduğunun da altını çizdi. Demircan, “Yapılan hizmet çok büyük ve inanıyorum ki Beyoğlu bu mekanın açılması daha anlamlı oldu. Taksim Meydanı’na uğrayan herkesin ‘Acaba ne sergisi var’ diye merak edip ziyaret edeceği bir mekan olacak. Sergi de tarihimizin bir özeti ve çok başarılı. Beyoğlu’na ve İstanbul’a hayırlı olsun” şeklinde konuştu. Törende konuşmaların ardından kurdele kesilerek galerinin ve serginin açılışı gerçekleştirildi. Birlikte sergiyi gezen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, KÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan ve Atatürk Araştırmaları Merkezi Prof. Dr. Cezmi Eraslan yetkilerden sergi hakkında bilgi aldı.
Sergide Türk demokrasi tarihi aktarılıyor İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından organize edilen Sine-i Millet Sergisi’nde Cumhuriyetimizin 85. yılında Türk Millet’inin 100 yılı aşan dönemde yaşadığı seçim ve demokrasi deneyimleri aktarılıyor. Sergi “1840’tan 1950’ye seçim serüveni”, “Türk Kadınının Seçen ve Seçilen Olarak Portresi”, “Seçimle Gülmenin Görsel Tarihi” ve “Cumhuriyet'in Kültür Değerlerini Seçiyoruz” başlıklı dört ana bölümden oluşuyor. Sergi Tanzimat’tan Meşrutiyet’e, Cumhuriyet’in ilanından çok partili siyasi hayata kadar oluşan seçim kültürümüzün özellikli karelerini izleyenleriyle paylaşıyor. Seçim kültürümüzün ilk kez görsel dille ele alındığı proje ile özellikle genç neslimizde seçim, demokrasi ve cumhuriyet bilincini pekiştirmek amaçlanıyor. “Sine-i Millet” Sergi Projesi demokratikleşme sürecimizin yüzlerce bilinmezini görsel bir dille cevaplama çabalarının ürünü. Alanında uzman birçok kültür ve bilim insanın danışmanlığında, özel ve kumu koleksiyonlardan seçilen nadide belgelerle, Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünün idareci ve uzmanlarının yoğun emeğiyle hazırlanan Sine-i Millet Sergisinin Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen üstlendi.
Taksim Maksemi’nin tarihi İlk yapıldığında dere sularının küçük bağlamalarla suları kabartılıyor ve içi sırlı künklerle şehre ulaştırılıyordu. 25 kilometre uzunluğundaki bu hat 1. Sultan Mahmut Kemerleri üzerinden Derbent, Maslak, Ayazağa, Zincirlikuyu, Mecidiyeköy, Şişli'den Harbiye'deki Maksem'e, oradan da Taksim'deki su deposuna ulaşıyor, su oradan şehre dağıtılıyordu. |