Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Stadın Hazır Hali Buysa...

Stadın açıldığı 2002 yılında oynanan Olympiakos maçında saatlerce perişan olan Galatasaraylılar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Kulüp Başkanı Özhan Canaydın'ın verdiği 'güvenceyle' dün çıktıkları yolda yine aynı sahneleri yaşadı.

Radikal Gazetesi
Stadın Hazır Hali Buysa...

b>Atatürk Olimpiyat Stadı'ndan hiç kimse çekmedi Galatasaray taraftarının çektiği kadar. Stadın açıldığı 2002 yılında oynanan Olympiakos maçında saatlerce perişan olan Galatasaraylılar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Kulüp Başkanı Özhan Canaydın'ın verdiği 'güvenceyle' dün çıktıkları yolda yine aynı sahneleri yaşadı. İstanbul Valisi Muammer Güler'se yönlendirmede bazı eksikler olduğunu kabul etti ama 'Olimpiyat Stadı bir-iki kişi bir araçta gidilecek bir stat değil. Stada gelen sıkıntıyı göze almalı" diyerek suçu vatandaşa attı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Canaydın ve Belediye Başkanı Topbaş'ın maça 45 dakika içinde gelinip 45 dakika içinde dönüleceği teminatına güvenen taraftarlar büyük hayal kırıklığı yaşadı. 'Üç maçta 200 bin taraftar' kampanyası dahilinde kombine bilet alıp Atatürk Olimpiyat Stadı'na gelen 70 bin taraftarın büyük bölümü ancak maçın ikinci yarısına yetişebildi. Stadyuma giden yan yollardaki trafik sıkışıklığı maç saati yaklaştıkça Bağcılar'a kadar ulaştı. Otobüsle stadyuma gelen birçok taraftar maça yetişebilmek için araçlarından inip tepelerin üzerinden stada ulaşmaya çalıştı. Özel araçlarıyla gelen bazı taraftarlar maçın ardından aracını stadyumun otoparkında bırakıp otobana yürüyüp taksiye bindi.

Ne işaret var ne işaretçi
Özellikle stadyum yolunda TIR, kamyon, otobüs gibi araçların geçişinin engellenmemesi ve birkaç trafik polisi dışında yön göstericinin olmaması trafiği felç etti. Çoğu yerde dönüş yolu da stada giden araçlar tarafından işgal edilirken stat çevresindeki alternatif işaret ve işaretçilerinin bulunmadığı için kullanılamadı.

Galatasaray taraftarının sıkıntısı bununla da bitmiyordu. Kapalı tribünden bilet alan bir çok taraftar gişe görevlilerinin birçok biletsiz kişiyi içeri sokması nedeniyle maçı ayakta izlemek zorunda kaldı. Maç bitiminde de stat alanından iki yol çıktığını bilmeyen seyirciler Halkalı tarafındaki yolu kullanmak isteyince trafik keşmekeşi başladı. Sıkıntının artmasında protokole öncelik verilmesi için sivil araçlara geç yol verilmesi de etkili oldu.

Ters taraftaki Başakşehir çıkışını kullananlarsa bomboş yolda stadı terkediyordu. Toplu taşımanın rahatlığı bu maçta bir kez daha göz önüne çıktı. Stadı belediye otobüsleriyle terk edenler özel araçlarıyla gidenlerden daha hızlı yolculuk etti. Geçen yılki Şampiyonlar Ligi finalinde de İngilizler ve İtalyanların stada toplu taşıma araçlarıyla gelmeleri trafikte sıkıntı yaşanmasını engellemişti.

TIR devrildiği için yol tıkanmış
İstanbul Valisi Muammer Güler maç başladığında 60 bin taraftarın statta olduğunu ifade edip, trafik sıkışıklığının sebebinin de bir TIR'ın devrilmesi yüzünden iki yolun devre dışı kalması ve park yerinden gelişigüzel çıkan vatandaşların kargaşa yaratması olduğunu söyledi. Toplu taşıma araçlarının yetersiz kullanılması yüzünden sıkışıklık çıktığını ifade eden Güler şöyle konuştu: Olimpiyat Stadı bir-iki kişi bir araçta gidilecek bir stat değil. Maç günü taşıt kapasitesinin çok üzerinde araç stada geldi.

Oraya tek bir gidiş yolu var; Mamuhbey'e kadar TEM. Mahmutbey'den sonra bu yol ikiye ayrılıyor ordan sonra yine ayrılan yollar var. Ne yazık ki bu yolların tamamı kullanılamadı. Şampiyonlar Ligi Finali'nde trafik daha düzenliydi çünkü çok daha fazla toplu taşıma aracı kullanılmıştı."

'Yönlendirme' itirafı
Stayuma gelen taraftarların sıkıntı yaşamayı göze alması gerektiğine değinenen Vali Güler 15 bin aracın yarım saatte stadı terketmesinin mümkün olmadığını söyledi. Güler eksikliklerin giderilmesi için Galatasaray Kulübü'yle görüştüklerini belirterek şöyle konuştu: "Yönlendirmede eksiklik olduğu doğru. Bundan sonraki maçlarda staddan çıkan araçlara değişik renklerde stickerlar verilecek, stickerlarına göre yönlendirilecek. Şoförlere kroki verilecek ve yönlendirme levhaları daha açık yapılacak. Bunların hiçbiri polisin görevi değil. Ama biz polis olarak gerekli katkıyı yaptık."

'Üstüne para verseler gitmem'
Onur Cuyar (Halkla ilişkiler): Üç maçlık kombine bilet aldım: Trafik işkencesi Ali Sami Yen'den başladı. 45 dakika otobüs kuyruğu bekledim. Stada geldiğimde daracık bir kapıda yüzlerce kişiyi aradılar. İçeri girdik burda K L M gibi isimlendirilmiş bir sürü kapı vardı ama sadece M kapısından taraftarı içeri aldılar. 20 bin kişi 3 tane turnikeden geçmek zorunda kaldı. Sıraya girmek istemeyenler demirlerden atlayarak içeri girdi. Bu kişiler biletlerini dışarıda olanlara sattı. Biletsiz bir sürü kişi içeri girdi. Maçtan önce statta olmama rağmen yerime geçemedim. Maçtan 5 dakika önce stattan çıktım ama bindiğim minibüs ancak 45 dakikada TEM'e ulaşabildi. Bir daha Olimpiyat Stadı'nda maça gitmem.

İsmail Cem İzgi (İnternet editörü): Sevgilimi ilk defa maça götürecektim. Mecidiyeköy'den otobüse bindik. Şoför yolu bilmediği için taraftarların tarifiyle stadı buldu. TEM'de her taraf TIR ve kamyon kaplıydı. Stat yoluna döndükten sonra hiç ilerleyemedik. Orada otobüsün yüzde 90'ı boşaldı. Biz de indik bir ara sokaktan inek çiftliklerinin arasından stada doğru yürüdük. Etrafta köpekler doluydu. İnsanlar çoluğu çocuğuyla bu tepelere tırmandı. Stadın dışında sadece iki girişi olan bir çit yapmışlardı. Bu girişlerde 2-3 polis binlerce kişiyi arıyordu. Maça geç kalan taraftarlar haliyle homurdandı. Bunun üzerine bizi coplamaya başladılar. Sonra kapıyı kapayıp bir taraftarı içeri çekip coplayarak ağzını burnunu kanattılar. Daha sonra ileride açık bir kapı gördük oradan girdik. Maç sonunda 30 bin kişilik kapalı tribün sadece bu iki kapıdan çıktı. Sevgilim bir daha herhangi bir maça gitmeyeceğini söylüyor.

Mesut Şahin (Şoför): Başakşehir yolundaki üst geçit çalışması nedeniyle bir çok vatandaş bu yolu kullanmaktan çekindi. Başakşehir yolu dışındaki tüm yollar tıkanmıştı. Altınşehir yolu ve Masko sapağına kadar giden yol felç olmuştu. Maç çıkışı Altınşehir Köprüsü'ne kadar olan 2.5 kilometrelik yolu 2.5 saatte aldık. Polisler vatandaşları Başakşehir yoluna yönlendirseydi bu kadar sıkıntı yaşanmazdı.

Topbaş ve Canaydın: Kusurumuz yok
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atatürk Olimpiyat Stadı ulaşımında kendilerinden kaynaklanan herhangi bir eksiklik bulunmadığını belirterek, 'yönlendirme ve kullanım açısından eksiklikler olduğunu' söyledi. Olimpiyat Stadı'na yönelik metro çalışmalarının başladığını ve 42 ay sonra metronun Olimpiyat Stadı'na ulaşacağını belirten Topbaş, TEM'de yaşanan kazanın ardından araçların kaldırılamamasının sıkışıklığın sürmesine yol açtığını vurguladı.

Topbaş şöyle konuştu: "Birçok konu yeniden gözden geçirilecek. Kullanılan 200 İETT otobüsünün yetersiz olduğunu gördük, bu sayıyı artıracağız. Ayrıca Şampiyonlar Ligi maçlarının olduğu günlerde TEM'e kamyon ve TIR girişini engellemeyi de planlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak üstümüze düşeni biz yaptık, gerekli yolları, altyapıyı bitirdik. Bizden taraf bir kusur, bir eksiklik yok. Yönlendirme ve kullanım açısından olan eksiklikler var. Bunu da sayın valimiz değerlendirecek. Yapılacak diğer maçta da benzer sorunların yaşanmaması için gerekli önlemler alınacaktır."

Galatasaray Kulubü Başkanı Özhan Canaydın yaşanan sıkıntı nedeniyle taraftardan özür dileyerek, maç öncesi yetkililerin sözlerine güvenerek taraftarları maça çağırdıklarını, Galatasaray Kulübü'nün yaşananlarda bir sorumluluğu olmadığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/stadin-hazir-hali-buysa-_48306.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!