Sözünüzün Takipçisi Olacağız Bakan Günay
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Pina Yarımadası için MNG Holding’e izin vermediklerini söyleyerek, “Onlara sadece iskele ve kıyı için proje yetkisi verdik. Firma denizi doldurdu; deniz eski haline gelmeden projelerini incelemeyeceğiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Pina Yarımadası için MNG Holding’e izin vermediklerini söyleyerek, “Onlara sadece iskele ve kıyı için proje yetkisi verdik. Firma denizi doldurdu; deniz eski haline gelmeden projelerini incelemeyeceğiz” dedi. Günay Bodrum’la ilgili Radikal’in sorularına şu yanıtları verdi: Durum tespiti: Firma yatırım belgesine uygun biçimde otelini yapması gerekirken, oradan çıkan toprağı deniz kıyısına dökmüş. Yetki istediler: Denize (toprağı) dökmeden de burada bir kıyı düzenlemesi yapmak için, burada bir iskele ve plaj düzenlemesi yapmak için de bir proje yapmak yetkisi istemiş. Maliye Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile biz, proje yap diye izin vermişiz. Bu izni bazı çevreler yanlış anladı, biz izin verdik sandı. Halbuki biz proje yap, getir diye izin verdik. Projeyi incelemeyeceğim bile: Bize proje geldi, ama bizim bu projenin uygunluğunu irdelememiz mümkün değil. Çünkü denizi doldurdular, kıyıyı tahrip ettiler. Ben dedim ki, ‘Şimdi denizi eski haline getirsinler, ondan sonra projeyi inceleyelim.’ Ankara'dan işler halledilmez: Ankara’dan kimse işini halletmiş değil. Kanunsuzluk, Ankara’dan gidip kendini kabul ettirmiş değil. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı egemen değil. Belki geçerdi: Bunu da itiraf ediyorum; izinsiz, belgesiz denizi doldurmaya kalkmadan önce proje gelse belki de geçerdi. Çünkü oraya bir tesis yapılıyorsa o tesisin bir iskeleye ihtiyacı olacak. Şu anda “Yasalar arkadan gelir nasıl olsa, Ankara’dan biz işimizi ayarlarız” diyen zihniyet kendi işini zora soktu. Şimdi yaptıklarını düzeltecekler, ondan sonra biz projelerini inceleyeceğiz.
Günay Bodrum’daki belediye enflasyonundan dertli Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlığı tarafından Muğla-Bodrum
yarımadası için hazırlanan 1/25000’lik imar planının Danıştay kararıyla iptal
edilmesine tepki gösteriyor. Danıştay 6. Dairesi de 30 Mayıs 2008 tarihinde
Bakanlar Kurulu kararının telafisi imkânsız zarar doğurabileceğine vurgu yaparak
yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar vermiş, kararda “İmar planı
Ankara’dan hazırlanamaz” demişti. Planlar belediyelere geçti: Bir belediye başkanının yaptığı itirazla tekrar bütün bu planlama düzenekleri alt ölçekteki belediyelere geçmiş durumda Belediye enflasyonu: Bodrum Yarımadası’nda 10’dan fazla belediye var. Bana sorarsanız Bodrum Yarımadası’nın bir tek belediye olması lazım. Bir tek bakış açısı, bir tek imar planı olması lazım. Çünkü, farklı belediyeler, özellikle seçim eşiğinde farklı müsamahalar geliştiriyorlar. Amaç planı tek elde toplamak: Buradaki amaç, bütün bunları Bakanlık planlasın ve alt planlamaları belediyeler yapsın. Danıştay’dan yürütmenin durdurulması kararı çıktı ve yargı sürecinin sonucunu bekleyeceğiz. Ama ben hâlâ ısrarımı sürdürüyorum; Bu belediye keşmekeşine son vermek gerekir. Yani çok belediye olacaksa mutlaka bir merkezi plan olması lazım.
Ankara dolguyu son gün kurtarmıştı MNG Holding Pina Yarımadası’nda beş yıldızlı bir otel yapmak için inşaat izinlerini 2006 yılında alarak faaliyetlerine başlamıştı. Ancak kıyı için herhangi bir projesi ve izni olmadan mart ayında inşaat alanından çıkardığı hafriyatı denize dökerek kaçak olarak dolgu yaptı. Şirketin yetkilileri, “Türkiye’de işlerin nasıl yürüdüğünü biliyorsunuz. İzinleri sonra alacağız” diyordu. Kamuoyunun tepkilerine karşın inşaat devam etmişti. Dolgu çalışmaları Muğla Valiliği tarafından durdurulan MNG’ye kıyıyı eski haline getirmesi için 25 Nisan 2008 gününe kadar süre verildi. Sürenin dolmasına bir gün kala Maliye Bakanlığı’ndan MNG’ye kıyı düzenleme projesi hazırlaması için bir yıl ön izin verildi. Böylece dolgu kaldırılamadı. Çeşitli çevre örgütleri dolgunun kaldırılmamasına tepki gösterirken Bakan Günay, “İzni biz değil, Maliye Bakanlığı verdi” diyordu. |