Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sokak Tabelaları Üzerine

Mimarlara Mektup dergisinde (Kent, kültür, çevre, mimarlık ve demokrasi için Mimarlara Mektup, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Eylül sayısı) benim çok ilgilendiğim sokak tabelaları üzerine bir yazı yayımlandı.

Hürriyet Gazetesi/Doğan HIZLAN



imarlara Mektup dergisinde (Kent, kültür, çevre, mimarlık ve demokrasi için Mimarlara Mektup, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Eylül sayısı) benim çok ilgilendiğim sokak tabelaları üzerine bir yazı yayımlandı.

Çukurlu Çeşme Sokağı başlıklı yazıdan bir bölümü buraya alacağım, yorumumu sonra yapacağım:

"Bir süreden beri sokaklarımızı yeni tabelalar süslüyor. Belediyenin deneyimli grafik sanatçısı Bülent Erkmen'e sipariş ettiği bu çalışma haklı olarak olumlu eleştiriler aldı. Tabelada sokağın adının yanı sıra mahallenin ve ilçenin de belirtilmesi, üstelik ilçenin farklı bir renk tanımıyla belirginleştirilmesi, sokak ismiyle mahalle ve ilçe ismi arasındaki harf büyüklüklerinin amaca uygun olarak farklılaştırılması kanımızca uygun bir çözüm olarak görülmektedir."

Yazıda Çukurlu Çeşme'nin, adını taşıyan sokağın ve sokak tabelasının fotoğrafları da yer almakta.

Derginin önerisi, bu tür sokakların kısa bir tarihinin yazılarak bu tabelaların altına konması. Eğer sokakta bu tür tarihi yapılar varsa kitabelerinin de bugünkü dile çevrilerek yanına yerleştirilmesi.

Sokak tabelaları halledemediğimiz estetik sorunlardan biri. Çok kimlik değiştirdi. Bülent Erkmen'in çalışması hem görsel açıdan önem taşıyor hem de sokak adlarının doğru yazılmasını sağlıyor.

Sokak adlarının farklı yazıldığına hepiniz tanık olmuşsunuzdur, gözünüze çarpmıştır. Bizim Cağaloğlu'ndaki binalardan birinin bulunduğu Molla Fenari sokağının tabelası değiştirilirken Molla Feneri diye yazılmıştı.

Mimarlara Mektup'taki öneri bana biraz karmaşık gibi geldi, ama Bülent Erkmen bu işe ne der bilemem, benim bu tabelalar konusunda başka önerim var.

Birçok caddemize, sokağımıza edebiyatta, bilimde, siyasette, çeşitli alanlarda ün yapmış adları veriyoruz. Kısa süre önce kaybettiğimiz değerleri anımsıyoruz.

Yıllar geçtikten sonra, genç kuşaktan biri bir ad görecek, bu ne yaptı, neyi başardı, neden buraya adı verildi sorularının yanıtını bulamayacak. Onu anlamayan genç kuşağa da yazık, es geçilen ada da.

Avrupa'da birçok ülkedeki uygulamalar örnek alınarak bir düzenleme yapılmalı.

Bu ülkelerde, tabeladaki ad ve soyadının altına doğum ve ölüm tarihleri ile işi yazılır.

Gelecek kuşaklar da, bu alana emek vermiş birine gösterilen saygının anlamını algılayabilirler.

Bu belirsizliğin çözümü mutlaka bulunmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sokak-tabelalari-uzerine_58365.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!