b>Sokaklarda, büyük caddelerde yılbaşı için süslenmiş ağaçlar, vitrinlerdeki yeni yıl düzenlemeleri göz alıyor. İstanbul, Nişantaşı'ndaki 38 ayrı sanatçının elinden çıkan ve geleneksel yılbaşı çamlarından tamamen farklı ağaçlar ise bu senenin en çok konuşulan süslemeleri...
Yeni yıla girerken sokak ve bahçelerdeki ağaçları süslemek ya da ev içinde dekor olarak kullanmak 16'ıncı yüzyılda Almanya'da başlamış. O zamanlar çam çok nadir bulunduğu için süslemeler değişik türdeki ağaçlara mumlar, şekerler, elmalar, cevizler, kekler, şekerlemeler asılarak yapılırmış. Almanların bu geleneği, 19'uncu yüzyılın ortalarında bütün Avrupa'ya yayılmaya başlamış ve günümüze kadar ulaşmış.
Sokaklara taşan sanat faaliyetini gelenekselleştirmeye başlayan İstanbul Nişantaşı yılbaşı bahanesiyle bir kez daha süslendi. Şişli Belediyesi Nişantaşı sokaklarında yeni bir etkinliğe daha imza attı. Toplam 38 sanatçının elinden çıkan yılbaşı ağaçlarının her birinin hikayesi ayrı.
Bütün bir sokak boyunca tüm ağaç dallarından sarkan dergi yaprakları, içinden yürüp geçebildiğiniz kocaman bir çam, üç boyutlu kartpostalı andıran altın renkli ağaçlar ya da sadece ışıklı tabelanın üzerine her dilden 'İyi Seneler' yazıları... Bütün bu süslemelere Abdi İpekçi, Valikonağı ve Teşvikiye Caddelerinde sıkça rastlayabilirsiniz.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bu proje için: ‘‘ Bir sanatçı eserini insanlar tarafından beğenilmesi için yapar. Yeni yıl için oluşturduğumuz etkinlik kapsamında sanatçılarımızın eserlerini vatandaşlarımızla buluşturmanın sevincini yaşıyoruz’’ diyor.
İKİ KİLOMETRE IŞIK
Kadıköy Belediyesi yeni yılı, Bağdat Caddesi Suadiye ışıklardan Göztepe'ye kadar 2 kilometre yol boyunca, ay yıldız temaslı ışıklı süslemelerle karşılıyor. Bütün direkler ışıklı borularla giydirilmiş. Mağazaların kendi süslemeleriyle birlikte Bağdat Caddesi rengarenk bir görünüme kavuşmuş. Ayrıca bu sene ikincisi gerçekleştirilecek olan Özgürlük Parkı'ndaki yılbaşı kutlamalarında Göksel ve Yeni Türkü konserleri de var.
Beyoğlu Belediyesi Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi süslemeleri için 20 bin metre kare ışıklı hortum, 486 bin ampul, 600 yıldız, 5 bin metre çubuk kullanmış. Bu süslemeler sayesinde bütün cadde boyunca aklınıza gelebilecek her renkle karşılaşıyorsunuz.
Tasarımcılar ne dedi?
Kesibe Karaosmanoğlu (Mimar): Yeni yıl kutlamaları artık günümüzde ırk, din, dil ayrımı olmaksızın tüm dünyanının kutladığı bir heyecan haline geldi. Bu globalleşme ve bu kaynaşma içinde tüm dillerde söylenen iyi sene dileklerini Nişantaşı halkına sunduk.
Haluk Yorgancıoğlu: Sağlam bir gövde üzerine dönerek yükselen bir ağaç tasarladım. Yükselen ve yükseldikçe küçülen parçalar geçen yıllarımızı ve hayatımızın dönemlerini temsil ediyor. Tasarım, gittikçe ufalarak değeri artan yıllarımızı sembolize etsin istedim. Ağacın en tepesine yerleştirilmiş kuş ise özgürlüğe kavuştuğumuzun bir simgesi.
Ağacımızın adı 'Artnova'. 'Yeni Sanat' anlamına gelen bir sanat akımı. Bunu seçmemizin sebebi birçok sanat akımının aksine yeni sanat ülkelerinin kültürlerinden etkilenmeyen bir akım.
Hakan Helvacıoğlu: İstanbul'un kozmopolitliğini, dinlerin özgürlüğünü ve hoşgörüyü yansıtmak istedim. Tasarladığım ağaç camilerin bitme kısmı gibi. Ama asıl olarak bir Osmanlı sentezi olarak düşündüm. Geleneklere değil İstanbul'a bağlı kaldım çünkü İstanbul tüm dinlerin merkezi. Ağacın ortasındaki küre ise ışıklandığı zaman sevgi saçar. Amacım sadece sevgiyi yansıtmaktı.
NİŞANTAŞI CADDELERİNE İMZA ATAN SANATÇILAR
Eren Yorulmazer, Çağlayan Tuğal, Ali Bakova, Ali Nur Velidedeoğlu, Tanju Özelgin, Metin Kaşo, Levent Çırpıcı, Jale Kulin Akgün, Hakan Ezer, Zeynep Tunuslu, Arhan Kayar, Hakan Helvacıoğlu, Hakan Yorgancıoğlu, Ahmet Ağaoğlu, Can Yalman, Bahar Korçan, Dara Kırmızıtoprak, Barbara Pensoy, Kesibe Karaosmanoğlu, Evrim Timur, Esin Tarcan, Can Yalman, Serhat Kiraz, Ahmet Tarcan, Nilhan Sesalsan, Atıl Kutoğlu, Atilla Kuzu, Reşit Soley, Şirin İskit, Hakan Yıldırım, Ümit Ünal, Ali Cem Köroğlu, Mustafa Toner, Ali Refik Telgeren, Tan Mavitan, Aziz Sarıyer, Derin Sarıyer, Carlos Martinez Casas.
|