Enerji Bağımlılığına "Kooperatif" Çözümü
Türkiye’nin Enerji Bağımsızlığı...
Enerjiye Daha Çok Yabancı...
"Sera Gazına Karşı Hükümetler...
Sera Artıkları Enerjiye Dönüşecek
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK işbirliği ile gerçekleştirilen proje ile domates, biber ve patlıcan atıkların peletlenip elektrik üretiminde değerlendirilmesi halinde 140 milyon lira girdi sağlanacak. 196 bin ton pelet üretiminin değerlendirilmesiyle yılda 348 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek.
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği tarafından TÜBİTAK destekli “Sera Bitki Artıklarının Peletlenmesi ve Bazı Teknik Faktörlerin Pelet Kalitesi ve Maliyeti Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi” projesi tanıtıldı.
Proje Yürütücüsü Yard. Doç. Dr. Sefai Bilgin yaptığı sunumda, 2014 yılında Türkiye’de 270 bin dekar alanda sera üretimi yapıldığını belirtti. Seralarda her yıl 1,7 milyon ton yaş, 260 bin ton da kuru domates, biber ve patlıcan bitki artığı çıktığını ifade eden Bilgin, bunun yüzde 75’inin de Antalya’da ortaya çıktığını bildirdi. Sera bitki artıklarının, çevre kirliliğine, yangınlara, deniz, ırmak ve derelerin kirlenmesine yol açarak insan ve hayvan sağlığına zarar verdiğine dikkat çeken Bilgin, seralarda ortaya çıkan domates, biber ve patlıcan bitki artıklarının peletlenerek (sıkıştırılmış odun talaşı) enerji üretiminde kullanılabileceğini kaydetti. TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirilen projede peletlemede herhangi bir yapıştırıcı kullanılmadığını anlatan Sefai Bilgin, şöyle devam etti: “Seralardan çıkan bitki sapları enerji üretimi için önemli bir potansiyel oluşturulmasına rağmen, büyük çoğunluğu herhangi bir şeklide değerlendirilmeden bertaraf edilmektedir. Seralarda en fazla üretimi yapılan domates, biber ve patlıcan üretimi sonucu ortaya çıkan artık bitki sapları ekonomik değeri olan, temiz, yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.” 140 milyon lira girdi sağlanacak Türkiye’de domates, biber ve patlıcan artıkların peletlenerek (sıkıştırılmış odun talaşı) elektrik enerjisi üretiminde kullanılması halinde ekonomiye 140 milyon lira girdi sağlanacağını anlatan Sefai Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:”Sera atıkları nem içeriği, düşük yoğunluk gibi nedenlerden dolayı kurutulup öğütüldükten sonra preslenerek ‘pelet yakıt’ haline getiriliyor. Pelet yakıt, evsel ısıtmalarda, seraların ısıtılmasında ve elektrik santrallerinde kullanılabilinir. Özellikle linyit santrallarında kömürle karıştırılarak kirlilik azaltılır. Türkiye’de yılda 196 bin ton pelet üretilebilinir ve yılda 348 milyon kilovat saat elektrik enerjisi sağlanabilinir. Böylece yılda 140 milyon lira gelir elde edilir. Odun peleti olarak kullanımı halinde de 45 milyon lira gelir sağlanır. Sera artıklarından oluşan pelet üretimi 71 bin ton petrole ve karşılığı 280 milyon liraya eşdeğerdedir. Domates, biber, ve patlıcan ile ağaç dalları artıklarından pelet üretimi ile Türkiye’nin dışa bağımlı olan enerji talebi de azaltılmış olacak.” Yard. Doç. Dr. Sefai Bilgin, Akdeniz Üniversitesi olarak pelet üretimi tesisleri kurarak üniversitenin enerji ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi. |