nşaat firmaları orta gelirlilere yönelik konut üretmek için, damga ve arsa payı vergisi ile tapu, ruhsat, iskan gibi harçlara teşvik getirilmesini istiyor. Bu yolla ev fiyatlarının yarı yarıya azalacağını öngören GYODER, satışları canlandırıp devlete 20 yılda 5 milyar YTL kazandıracak fizibilite raporunu Vergi Konseyi’ne sundu.
Arsa pahalılığı ve artan maliyetler yüzünden orta gelirliye yeterli konutu üretemeyen özel sektör, bu soruna ’vergi ve harçlara teşvik getirilmesi’yle çözüm arıyor. Soyak Genel Müdürü ve GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, GYODER olarak 3-4 ay önce Vergi Konseyi’ne bu amaçla makroekonomik bir fizibilite raporu sunduklarını söyledi.
Devletin geliri artar
Bu raporda GYODER, inşaat firmalarına yük teşkil eden ve dolayısıyla fiyatlara da etki eden ’damga vergisi, tapu harcı, arsa payı KDV’si, ruhsat ve iskan harçlarına’ teşvik getirilmesini önerdi. Bu vergi ve harçlara teşvik geldiğinde ev fiyatlarının neredeyse yarı yarıya düşeceğini anlatan rapor, aynı zamanda hükümetin 20 yıllık bir süre içinde 5 milyar YTL’lik artı bir kazancı olacağını gözler önüne seriyor.
Emre Çamlıbel, “Hükümet bugün bu vergi ve harçları almazsa, ev fiyatlarının düşmesi ve firmaların orta gelirlilere de projeler üretmesiyle konut talebi artacak, istihdam, kurumlar ve bordro vergilerinde artışlar olacak. Uzun vadede devletin kazancı, harçları almama kaybından çok daha fazla olacak” dedi. Çamlıbel şöyle devam etti: “Sunduğumuz raporda Hesap Uzmanı Yeminli Mali Müşavir Prof. İlhan Kırıktaş’ın hazırladığı analize göre, devletin teşvik vermediğinde kaybı 2.5 milyar YTL, teşvik verdiğinde sağlayacağı kazancı ise 7.5 milyar YTL olacak. Aradaki fark hükümete 20 yıllık bir süre zarfında kâr kalacak.”
“Her yıl 600 bin adetlik konut açığı başka türlü kapanmayacak” diyen Çamlıbel, raporun Maliye Bakanlığı’na sunulmasının beklendiğini açıkladı.
Tahincioğlu ile otel ve hastane yapabiliriz
Tahincioğlu Grubu ile ortak şirketlerinin 5 yılda alışveriş merkezi alanında 1 milyon metrekareye ulaşmayı hedeflediğini söyleyen Çamlıbel, “Adana, Hatay ve Marmara Bölgesi’nde alışveriş merkezinde 250 bin metrekare kiralanabilir alana ulaştık. Projelere otel ve hastane de ekleyebiliriz” dedi.
5 yılda 30 bin yeni konut yapacak
2008 yılının konut sektörü açısından 2007 gibi durgun geçeceğini söyleyen Çamlıbel, “Sektörün hareketlenmesi için faiz oranlarının yüzde 17’den yüzde 12’ye inmesi lazım, bu da 2009’u bulacak” dedi. Bu durumda portföylerindeki 30 bin konutu devreye alacaklarını belirten Çamlıbel, “İstanbul’da Küçükçekmece-Büyükçekmece, ve Kartal-Gebze arasında ayrıca İzmir’de arsalarımız var. Buralarda 5 yıl içinde 30 bin konut üretebiliriz” diye konuştu.
Yeni projeleriyle ilgili bilgi veren Çamlıbel, şöyle devam etti: “Bu yıl Bahçeşehir’de 125 dönümde 3 bin 500 adet konut yapacağız. 500 milyon YTL satış değerine sahip olacak projede ağırlıklı 2+1 daireler olacak ve fiyatlar ortalama 100 bin YTL’den başlayacak.”
|