Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sektör Temsilcilerinden "Ortak Akıl" Vurgusu

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu sene altıncısı düzenlenen Konut Konferansı 2015'te, gayrimenkul sektörünün önemli temsilcileri biraraya gelerek, sektörün geleceğini masaya yatırdı.

yapı.com.tr
Sektör Temsilcilerinden "Ortak Akıl" Vurgusu

"Yuvarlak Masa" konsepti kapsamında konuşmalarını gerçekleştirenler arasında,  GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, ULI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Hasol Erktin, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil vardı.

“Yuvarlak Masaya Sorduk: Konutu Ayakta Tutan Ne?” başlıklı oturumun ilk konuşmacısı olan GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, “Mimarlık ve Müteahhitlikte Yatırım mı?” adlı sunumunda, konut sektörünün inşaat sektörünün bel kemiği olduğunu ve inşaat sektörünün de Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirtti. Böyle bir sektörün temsilcisi olarak bütün SSK’ların birlikte çalışması gerektiğini iafde eden Gökçe, konut sektöründe yıllık ortalama 750 bin konuta ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Gökçe, şöyle devam etti: “Bu kadar büyük bir hacimin doğru konumlandırılması ve sürdürülebilmesi gerekiyor. Bu anlamda kentsel dönüşüm bizim için tarihi bir fırsat. Bunu iyi kullanıp kullanamadığımızı doğru tartmalıyız. Ancak bununla ilgili yapılan planlar ve yaklaşımlar yeterli değil, dolayısıyla gayrimenkul geliştiricisi mevcut kurallar çerçevesinde hareket ediyor. Burada sektör tek başına hareket ederek, doğru, sağlıklı ve sürdürülebilir konutlar üretemez. Kamunun da işin içinde olup bizleri ve ekonomiyi doğru şekilde yönlendirmesi gerekiyor.”

 


Ardından “Çevre Değerlendirmesi ve Kentsel Ekonomi mi?” başlıklı sunumuyla konuşma yapan ULI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Hasol Erktin, konuşmasına Urban Land Institute’ten bahsederek başladı. ULI’ın, 1936’da Amerika’da kurulmuş olsa da şuanda uluslararası bir düşünce kurumu olduğunu dile getiren Erktin, kurumun amacının gayrimenkul ve arazi geliştirme konularında katkı veren herkesi biraraya getrimek olduğunu ifade etti. Türkiye’de konutun şuanda bulunduğu noktadan hiç kimsenin memnun olmadığını anlatan Erktin, konuşmasına yurtdışındaki konut sektörünün tartıştığı konuları belirterek devam etti. Erktin, yurtdışında özellikle yoğunluk ve sağlıklı yaşanabilir yerleşkeler konusununda üzerinde durulduğunu belirterek, burada da bu gibi konuların tartışmaya açılması ve ortak akıl oluşturulması gerektiğini belirtti.

"Yaşam kalitesini yükseltmeliyiz"

“Yenilikçi Yapı Malzemesi mi?” sorusuyla devam eden Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar ise, konuşmasına, “Avrupa’da kullanılan malzemelerin daha kalitelelileri bizde üretiliyor ancak ortaya çıkan konut için aynı şeyi söyleyemiyorum” diyerek başladı. “İnsanın yaşam kalitesini yükseltecek bir yapılaşmanın oluşması için ortak akıl oluşturmamız gerekiyor” diyen Hinginar, “Bu noktada şehir plancıları, çevre kurumlarının bütün konuları uyum içinde ele alması gerekiyor. Ortak akıl dediğimiz zaman bütün sektörlerin temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve kamu biraraya gelmeli” diyerek konuşmasını tamamladı.

"Binanın çevreci olması için kentin de öyle olması gerek"

Yuvarlak masanın son konuşmacısı ise “Yeşil Bina mı?” başlıklı sunumuyla ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil oldu. Konuşmasına, “Yeni yaptığımız binaları deprem korkusuyla yapıyoruz ama güvenli mi değil mi bilmiyoruz” diyerek başlayan Özdil, “Yapı kültür işidir. Örneğin, cevre dostu bina yapmak, insana dost olan güvenli, konforlu ve sağlıklı yapı yapabilmek için bütünsel tasarım yapılmalı. Bunun için de bir değil belki bir kaç tasarımcı birarada olmalı. Oysa bizim kültürümüzde bu yok. Böyle bir kültürün entegre tasarım üretmesi biraz zor” dedi. Planlanmamış ve planlanması zor olan bir şehirde yaşadığımızın altını çizen Özdil, bir binanın çevreci olması için çevrenin de kentin de çevreci olması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Binanın çevre dostu olması için çevresinin sağlıklı olması lazım. Bunun içinse başta tam bir ekiple, bütün senaryolar düşünülecek sonra doğru malzelmeyle doğru uygulama yapılacak ve bu kent, semt ve mahalle ölçeğinde sürdürülecek. Sonra da orada yaşayan insanlara bu kültürü aşılamak gerekiyor.”

"Örnek proje geliştirmeliyiz"

Son olarak oturumun kapanışını yapan Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, şimdiye kadar konutla ilgili herşeyi konuşmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Bu bizim gerçekleştirdiğimiz altıncı konferans ve yıllardır konuştuk. Bakanlıktan, belediyeden herkesi buluşturduk ama artık birşeyler yapmak gerekiyor. Artık bakanlığa gidip birlikte adımlar atmanın yolunu bulmalıyız. Yeni bir örnek proje yapmalıyız, sürdürülebilir kent oluşumunu örnekleyebileceğimiz bir proje gerçekleştirmeliyiz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sektor-temsilcilerinden-ortak-akil-vurgusu_138361.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!