Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sarımsaklı Plajı'nın Yapılaşmaya Açılmasına Tepki

Balıkesir Ayvalık'taki dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı'nın halkın elinden alınarak ranta açılmak istendiğini belirten Ayvalık Tabiat Platformu, yapılaşmaya karşı imza kampanyası başlattı.

yapi.com.tr
Sarımsaklı Plajı'nın Yapılaşmaya Açılmasına Tepki

Balıkesir Ayvalık’ın en önemli turistik yerlerinden Sarımsaklı Plajı’nın halkın elinden alınarak ranta açılmak istendiğini belirten yurttaşlar buna karşı mücadele başlattılar. Ayvalık Tabiat Platformu Sarımsaklı sahilindeki yapılaşmaya karşı imza kampanyası başlattı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; 2014 yılı yerel seçimlerinden sonra Sarımsaklı plajında 230 dönümlük alanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesine kiralanması sonrası başlayan süreç, Ayvalıklıları tedirgin ediyor. Ayvalık Tabiat Platformu ve yurttaşlar tarafından 17 Mayıs 2023 tarihinde Sarımsaklı plajında yapılan basın açıklamasında Belediyenin “Ayvalık’ı dünya markası yapmak, turizmi geliştirmek” söylemlerinin arkasında sahili ranta açarak pazarlama hayallerinin olduğu ifade edildi.

Sarımsaklı Plajının Türkiye'nin en uzun kumul ekosistemleri arasında yer aldığını belirten Platformun başlattığı imza kampanyasında, kumsalın Madra Çayı’nın Kozak’tan taşıdığı granit kumuyla milyonlarca yılda oluşan eşsiz bir kumsal olduğunu dile getirildi. Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, sahilin plaj kumu taş ve betonla kaplanarak şantiye alanına çevrildiğini söyledi.

Halka değil sermayeye rant yaratmak isteniyor
Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılında Ayvalık halkının tepki vermesi ve alanın “Kamuya Açık Plaj Kumsal” olarak kayıtlı olması nedeniyle projeyi iptal etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Dinler; “2021 yılına geldiğimizde bölge ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edildi. Böylece ‘Niteliğini Kaybetmiş Kumsal Alan’ aldatmacasıyla mevcut plan hükümsüz kılınarak, ‘Rekreasyon Alanı’ kullanımı kapsamında yapılaşmanın önü açıldı. ÇED muafiyetinin arkasına sığınarak, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve halkın görüşüne başvurulmadan kapalı kapılar ardında alınan bu kararın kıyı yasasına, planlama ve şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gayet açıktır.” dedi.

Parası olmayan denize giremeyecek!
Projenin halk için değil, halka rağmen yürütüldüğünü ve sermayeye rant yaratmak amaçlı olduğunu belirten Dinler, projenin hayata geçmesiyle oluşacak sorunları şöyle sıraladı:

“Halka ait olması gereken Sarımsaklı Plajı’nda sahil şezlongculara, işletmelere kiraya verilerek halkın olması gereken plaj yok edilecek. Nicedir işgal altında olan, kavgaların, hak ihlallerinin yaşandığı Sarımsaklı Plajı’nda artık para ödenmeden havlu bile serilemeyecek, bir sonraki aşamada denize bile girilemeyecek. Temel ihtiyaç olan duş, tuvalet, soyunma kabini gibi yapılar da parayla kullanılacak. Güya halkın yararı için yapılan bisiklet yolu, yürüyüş yolu, konser alanı gibi alanlar rantiyenin elinde ticaret malzemesi haline gelecektir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sarimsakli-plajinin-yapilasmaya-acilmasina-tepki_197988.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!