Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanayi Üretiminde 14 Ay Sonra Artış

Ağustos 2008’den bu yana gerileyen sanayi üretimi Ekim 2009’da, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6.5, bir önceki aya göre de yüzde 13.7 yükseldi. Sanayi üretimi, Ekim 2008’de yüzde 6.8 gerilemişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Ekim Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Taraf Gazetesi
Sanayi Üretiminde 14 Ay Sonra Artış

Ağustos 2008’den bu yana gerileyen sanayi üretimi Ekim 2009’da, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6.5, bir önceki aya göre de yüzde 13.7 yükseldi. Sanayi üretimi, Ekim 2008’de yüzde 6.8 gerilemişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Ekim Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Ekim 2008’de yüzde 8.2 oranında gerileyen imalat sanayinde üretim endeksi, bu yılın aynı döneminde yüzde 6.6 arttı. Söz konusu ayda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.2, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 6.4 arttı. Ana Sanayi Grupları Sınıflaması’na göre, Ekim 2009’da, bir önceki yılın aynı ayına göre tek düşüş yüzde 3 ile sermaye malı imalatında görüldü. Enerjinin yüzde 1.9, ara malı imalatının yüzde 11, dayanıksız tüketim malı imalatı-nın yüzde 8.1 ve dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 7 arttığı gözlendi.

Toparlanmayı teyit ediyor

Sanayi üretimindeki artışın, ekonomideki toparlanmayı teyit eder nitelikte olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Sanayi üretim endeksindeki yükseliş, aynı zamanda son çeyrek büyüme rakamlarının da pozitife döneceğinin işaretini veriyor” dedi. Ergün, marttan itibaren aylık bazda toparlanma eğilimini gösteren sanayi üretim endeksinin, ekim ayıyla birlikte yıllık bazda artışa geçtiğini kaydetti. Bu yükselişin ekonomideki toparlanmayı teyit eder nitelikte olduğunu belirten Ergün, beklentilerin de üzerinde yüksek bir artış gösteren sanayi üretim endeksinde, bundan sonraki dönemde mevsimsel ve takvim etkileriyle, bazı aylarda küçük dalgalanmalar görülse de, ekonomideki gelişmeler paralelinde artış trendinin devam etmesini beklediklerini kaydetti. Türkiye ekonomisindeki genel iyileşme trendinin gözden kaçırılmaması gerektiğini belirten Ergün, şunları kaydetti: “Nitekim ekim ihracat rakamı bu veriyi destekliyor. 10 milyar doları yakalayan ekim ayı ihracat rakamı, aylık bazda bir önceki yıla göre yapılan kıyaslamalarda ilk defa geçen yılın verisini geçti. Önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki toparlanmanın yavaş olarak gerçekleşmesi beklense de, gelişmekte olan ülkelerin bu süreçte biraz daha önde olması öngörülüyor. Dış talep konusunda gelişmekte olan ülkelere olan ihracat büyük önem kazanıyor. Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri, gelecek dönemde bizim için yeni fırsatlar doğuracak pazarlar olacak. Son dönemde komşu ülkelerle geliştirdiğimiz iyi ilişkilerin ticarete olumlu yansımaları artacaktır.”

Ergün, iyimser yaklaşımları koruma-nın yanı sıra dünya- daki gelişmelerin de yakından takip edilmesi gerektiğine işaret ederek, kötümser yorum ve yaklaşımlarla, beklentilerin olumsuz etkilenmesinin ekonomik aktörlerin yararına olmadığını ifade etti.

İyileşme trendi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, sanayi üretimindeki artışın ihracatta sağlanan artışa paralel gerçekleştiğini belirterek, bu rakamların, uluslararası rating kuruluşlarının da teyit ettiği üzere, ekonominin yükselişe geçmesinin en önemli işaretleri olduğunu kaydetti. Çağlayan, sanayi üretimindeki artışın ihracatta sağlanan artışa paralel bir gerçekleşme olduğunu belirtti. Ekimde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın yüzde 11 ile ara malı imalatında görüldüğünü söyleyen Çağlayan, bunun da Türkiye içinde ara malı üretiminin hareketlenmeye başladığını gösterdiğini belirtti.

Sanayi üretim endeksinin, ekonomik kriz öncesine göre değerlendirilmesi halinde, Türkiye’nin farklılığının ortaya çıktığına dikkat çeken Çağlayan, krizden önce, Ekim 2009 sonu itibariyle, Ocak 2008 verilerine göre sanayi üretim endeksleri ABD’de yüzde 12.2, Japonya’da yüzde 21.5 ve Avro Bölgesi’nde yüzde 20 gerilemişken, Türkiye’de yüzde 4.7’lik pozitif büyüme olmasının çok önemli bir veri olduğunu vurguladı. Çağlayan, şöyle devam etti: “Sanayi üretimindeki bu yükselişin işaretleri aslında ekim ihracat rakamlarında da görülüyordu. Ekim ayı ihracatı 10.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve 2008’in aynı ayına göre yüzde 3.9, Eylül 2009’a göre de yüzde 18.9 artmıştı. İhracattaki bu artış üretimdeki artışı beraberinde getirdi. Giderek artan enerji tüketimi sanayi üretiminin arttığını gösteriyor. Bu artış istihdam üzerinde de olumlu katkı yapacaktır. İhracat, sanayi üretim endeksi ve ekonominin diğer verilerinin ortaya koyduğu gibi Türkiye ekonomisinin büyümesinin motoru yine dış ticaret ve özellikle ihracat olacaktır” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-uretiminde-14-ay-sonra-artis_74871.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!