Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sakarya Nehri Çöplük Gibi!

Kirlilik haritası için yapılan tesbitlerde, Nehrin çöplük gibi kullanıldığı ortaya çıktı.

yapi.com.tr
Sakarya Nehri Çöplük Gibi!

DHA'nın haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Sakarya Nehri'ni kirleten faktörleri ortadan kaldırmak için başlattığı çalışma kapsamında kirlilik haritası için yapılan tesbitlerde, Nehrin çöplük gibi kullanıldığı ortaya çıktı.

Sakarya Nehri'nin özellikle Geyve Alifuatpaşa Beldesi bölgesindeki görüntüsü, nehirdeki kirliliğin boyutlarını gözler önüne serdi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı, kirlilik tehtidi altında bulunan Türkiye'nin en büyük 3'ncü nehri Sakarya Nehri'ni kurtarmak için geçen yıl Mayıs ayında proje hazırladı. TÜBİTAK denetimindeki projeye göre, Sakarya Nehri'nin doğduğu Eskişehir'den, Karadeniz'e döküldüğü Sakarya'nın Karasu İlçesi'ne kadar olan yaklaşık 800 kilometrelik güzergahta kirlilik ve erozyon araştırılıyor. Bu kapsamda nehirde ölçümler yapılırken, kirliliğe neden olan kaynaklar belirlendi. Kirliliğin önlenmesine ilişkin rapordan sonra bakanlık, acil eylem planını hayata geçirecek. Planla ilgili açıklama önümüzdeki günlerde yapılacak.

Kirlilik göz önünde

Nehrin geçtiği Geyve İlçesi ile Alifuatpaşa Beldesi arasındaki hızlı tren şantiyesi civarında görülen balık ölümleri ise, nehrin içinde bulunduğu tehlikenin hangi boyutta olduğunu gözler önüne serdi. Nehirde su debisinin düşmesi, fabrika atıkları, kanalizasyon atığı, inşaat moloz atığı gibi etkenler nedeniyle nehir kenarı ve yüzeyinde irili ufaklı binlerce balık ölüsüne rastlanıyor. Ölü balıkların yanı sıra, atılan evsel atıklar da nehri tehdit eden diğer unsurlar olarak dikkat çekiyor.

'Sanayileşmeyle orantılı kirlenme'

Sakarya Harita ve Kadastro Mühendisler Odası'nın bir süre önce yaptırdığı 'Sakarya Nehri kirlilik yükünün belirlenmesi' raporunda da buradaki kirliliğe dikkat çekildi. Raporda, nehirdeki su kirliliğinin nüfus ve sanayileşmeyle orantılı olarak hızlı bir şekilde arttığı, kirliliğe sebep olan etkenler olarak da, 'yan kollardan ve nehir havzasındaki yerleşim bölgelerinden gelen evsel atıklar' ile 'tarım arazilerinden karışan gübre ve pestisitler, nehir ve onu besleyen derelerin kenarlarında kurulmuş olan işletmelerden gelen kirleticiler' diye sıralanıyor. Nehir, demir ve diğer ağır metallerin yüksekliği bakımından da yoğun kirlilik gösteriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sakarya-nehri-copluk-gibi_110938.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!